Bunnik zet deel subsidie muziekschool stop, "zou wel eens het einde kunnen betekenen"

© RTV Utrecht
BUNNIK - De gemeente Bunnik stopt met de subsidie voor de huisvesting van de muziekschool De Kromme Rijn. Het gaat om ruim 38 duizend euro. De muziekschool zegt zonder dat geld niet in het pand te kunnen blijven en vreest voor het einde. Volgens de gemeente zal het zo'n vaart niet lopen: "De verdwijning van de muziekschool is helemaal niet aan de orde."
In een verklaring zegt de gemeente dat ze merken dat het stoppen van de subsidie "veel doet met de inwoners van de gemeente". De muziekschool huurt ruimte in MFA De Kersentuin, de gemeente is van mening dat die ruimtes efficiënter kunnen worden gebruikt. Omdat de huurovereenkomst dit jaar afloopt heeft de gemeente besloten de subsidie stop te zetten aan het einde van dit jaar. "Dat betekent dat we met elkaar in gesprek gaan over de huur van de ruimtes vanaf 2020 en verder."
De muziekschool maakt zich zorgen. Frans Franssen is coördinator, hij zegt: "Als die subsidie wegvalt, hebben wij echt een probleem om in dit gebouw te blijven en op zo'n korte termijn een alternatief vinden is niet haalbaar. Dan zou het wel eens het einde kunnen betekenen."
De gemeente vindt dat er overdag te weinig gebruik wordt gemaakt van het gebouw. Met die kritiek kan Franssen weinig. "Dat is inherent aan een muziekschool natuurlijk. We zitten er niet van 's ochtends half negen tot 's avonds elf uur."
Ook weet Franssen niet goed hoe anderen gebruik kunnen maken van de lokalen. Hij zegt dat de ruimtes zijn ingedeeld voor een muziekschool en weet niet of er andere huurder te vinden zijn voor lokalen die vol staan met instrumenten. Bovendien heeft de muziekschool al een voorstel ingediend om lokalen te gebruiken maar daar heeft de gemeente volgens Franssen nooit op gereageerd.
Volgens de coördinator zou het een optie kunnen zijn dat de extra kosten, die ontstaan door het wegvallen van de subsidie, worden gedeeld door de docenten en de leerlingen. Omdat de muziekschool een maatschap is, worden extra kosten verdeeld onder de achttien docenten. Daarnaast zou het lesgeld omhoog kunnen. "Maar dat is niet de eerste optie. Het is een probleem van de gemeente. De gemeente moet dit oplossen en wij moeten de oplossing niet gaan bedenken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.