RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: 'geoliede moordmachine' van Ridouan Taghi te koppelen aan vijf liquidaties

UTRECHT/VIANEN - Het Openbaar Ministerie koppelt de vermeende liquidatiebende van de voortvluchtige Ridouan Taghi uit Vianen aan vijf moorden, drie pogingen tot moord en drie voorbereidingshandelingen voor moord. Het OM hoopt in september de verdenkingen tegen Taghi compleet te hebben.

Uit onderschepte PGP-berichten en verklaringen van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. komt volgens justitie het beeld naar voren van "een goed geoliede moordmachine" onder leiding van Taghi en diens rechterhand Saïd Razzouki uit Utrecht. De liquidaties die aan hen worden toegeschreven vonden voornamelijk plaats binnen het Utrechtse criminele milieu. Hieronder een chronologisch overzicht van de zaken die het OM aan de groep-Taghi linkt.

- Moord op Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen. Bakker was medewerker van een spyshop in Nieuwegein. Deze spyshop kwam in beeld in het onderzoek 26Koper. Bakker werd vermoord in zijn auto, voor de deur van zijn woning.
- Moord op Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein. Erraghib werd vermoord terwijl zijn 7-jarige dochtertje bij hem in de auto zat. Zij overleefde de aanslag.
- Moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 op de Kretadreef in het Utrechtse Overvecht. Scekic liep met een vriend op straat voor zijn woning toen hij werd doodgeschoten. Zijn vrouw en kinderen waren op dat moment thuis.
- Voorbereiding voor de moord op B. en El M., contacten van Scekic.
- Poging moord op Abdelkarim Ahabad op 11 oktober 2016. Er is iemand op Ahabad afgelopen met een automatisch vuurwapen en daarna is hij klemgereden. Ahabad wist te ontkomen.
- Moord op Hakim Changachi op 12 januari 2017. Changachi werd in het portaal van zijn flat aan de Faustdreef doodgeschoten. Het bleek een vergissing. Het beoogde doelwit was Khalid Hmidat.
- Voorbereiding voor de moord op Khalid Hmidat. In de maand januari 2017 is Hmidat gevolgd en in de gaten gehouden. De moord op Hmidat is niet gelukt, de daders die gewapend bij zijn woning klaarstonden zijn overlopen.
- In september wordt de tenlastelegging uitgebreid met de moord op Martin Kok op 8 december 2016 in Laren.

ZITTING
In een bomvolle en zwaar beveiligde rechtbank bij Schiphol ging het alsmaar uitdijende proces tegen de vermeende liquidatiebende vanmorgen een nieuwe fase in. In een drie dagen durende tussenzitting geeft het OM tekst en uitleg over de deal met kroongetuige B. en de verklaringen die hij heeft afgelegd over liquidaties. In totaal zijn er zestien verdachten in de zaak. Twaalf daarvan waren vandaag aanwezig. De zaak begon vandaag met vertraging als gevolg van de grote hoeveelheid journalisten, verdachten en advocaten.


Kroongetuige B. zit vandaag vermomd in een andere ruimte, vergezeld door zijn advocaat. De Utrechter is voor het publiek en de medeverdachten en pers niet zichtbaar. B. heeft in totaal over dertien liquidaties en plannen daarvoor verklaard. Een deel daarvan wordt de organisatie van Taghi nu ten laste gelegd. De andere zaken worden nog onderzocht. Ook de moorden op crimineel Wout Sabee in De Meern, Mohammed Alarasi en Samir Jabli in Amersfoort en Ibrahim Belhadj in Amsterdam schrijft B. aan Taghi toe.

LEKKEN
Advocaat Guy Weski verdenkt het OM van het lekken van kroongetuigeverklaringen, zei hij vanmorgen. Justitie zou er belang bij hebben om verdachten zo vast een stempel op te drukken. Raadsman Weski staat Achraf B. bij, die wordt verdacht van de moord op misdaadblogger Martin Kok in Laren. De advocaat achtte het vanmorgen niet zinvol om vragen te stellen aan de kroongetuige omdat die zijn cliënt niet kent.

Advocaten van andere verdachten waren kritisch over de verklaringen van B. Zo zei raadsman Nico Meijering dat de kroongetuige informatie achterhoudt over zijn eigen rol en bepaalde betrokkenen in het onderzoek willens en weten afschermt. Tijdens de zitting bleek dat de meeste advocaten te weinig tijd hebben gehad om het dikke dossier met kroongetuigeverklaringen volledig door te nemen. Ze kwamen daardoor nog niet met onderzoekswensen. Het lijkt niet waarschijnlijk dat de kroongetuige vandaag nog zal worden ondervraagd door de advocaten.

NABIL B.
In aanloop naar het proces zijn er meer dan 1500 pagina's aan verklaringen van B. opgetekend. De Utrechter heeft ook over zijn eigen aandeel bij meerdere moorden verklaard. Zo was hij spotter bij de moord op Ranko Scekic in Overvecht. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok in Laren. Na de vergismoord op Hakim Changachi in Overvecht kreeg B. wroeging. Hij kende het slachtoffer en diens familie en kwam tussen twee vuren te zitten. In de overeenkomst die het OM met B. heeft gesloten, is hem een gehalveerde strafeis toegezegd: twaalf in plaats van 24 jaar. In maart 2018 werd B.'s broer doodgeschoten, een week nadat justitie bekend had gemaakt dat B. kroongetuige was geworden.

Hij gaat snel plat sir, hij wou ons naaien"
Uit PGP-verkeer

Volgens kroongetuige Nabil B. was Mao R. de rechterhand en Saïd Razzouki de linkerhand van Taghi. Hij stond in direct contact met hen en overlegde regelmatig over tactiek en liquidaties. Als iemand moeilijk deed over geld was dat al reden om hem uit de weg te ruimen. Via PGP-berichten werd onder meer gecommuniceerd over de liquidatie van spyshop-medewerker Ronald Bakker in Huizen. Hij zou met de politie hebben gepraat. "Ik breng zijn dagactiviteiten in kaart. Hij gaat snel plat sir. Hij wou ons naaien", stond in een van de gekraakte berichten.


Taghi en Razouki staan bovenaan de lijst van meestgezochte Nederlandse criminelen. Zij staan internationaal gesignaleerd. Justitie heeft een beloning van 100.000 euro per persoon uitgeloofd voor informatie die leidt tot hun aanhouding. Als zij niet worden opgepakt, kunnen ze eventueel bij verstek worden veroordeeld. Taghi wordt in de rechtbank vertegenwoordigd door advocaat Inez Weski, voor Razzouki heeft zich niemand gemeld.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -