Testritten op Uithoflijn al een week onderbroken, provincie verwacht ze snel te hervatten

© RTV Urecht / Marloes Sollie
UTRECHT - De testritten van de nieuwe Uithoflijn zijn sinds 2 juli stilgelegd op advies van de Inspectie voor Leefomgeving & Transport (ILT). Volgens de inspectie was een aantal oversteekplaatsen en kruisingen op het traject niet veilig.
De Provincie Utrecht bevestigt het nieuws en zegt dat inmiddels enkele maatregelen zijn genomen. Met name de zichtbaarheid van de tramlichten en de waarschuwingslichten IS verbeterd. Zo zijn onder meer de waarschuwingsinstallaties bij de Heidelberglaan aangepast. Een woordvoerder van de provincie meldt dat de ILT tevreden is over de aanpassingen en dat de testritten waarschijnlijk woensdag hervat kunnen worden.

MEMO

De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk heeft gemeenteraadsleden middels een memo laten weten dat de onderbreking niet voor verdere vertraging zal zorgen. Halverwege juli ontvangen de raadsleden een update over de vraag wanneer de tramlijn in gebruik kan worden genomen.
CDA-gemeenteraadslid Sander van Waveren liet eerder op de dag nog weten verbaasd te zijn dat hij het nieuws over het stilleggen aanvankelijk niet te horen kreeg: "Dit is de zoveelste keer dat we het nieuws in de media moeten lezen."
Verschillende ritten konden ondanks het advies van de ILT afgelopen week toch nog plaatsvinden. Het ging daarbij om zogeheten 'technische ritten', waarbij bijvoorbeeld de werking van bepaalde wissels werd onderzocht.

ONVEILIGE OVERGANGEN

Via RTV Utrecht werd in maart al duidelijk dat er zorgen waren over onveilige overgangen. Sporters van Kampong trokken toen aan de bel. Als de rij voor het stoplicht te lang wordt komen de fietsers min of meer op de trambaan te staan. "Gevaarlijke situaties ontstaan als er dan een tram aankomt. Ik wil niet denken aan wat er dan zou kunnen gebeuren", zei Ger Offringa van Kampong toen. Het is onduidelijk of het nu om dezelfde overgangen gaat.
Eind juni werd al bekend dat er te veel storingen zijn geweest waardoor de tram nog niet aan alle voorwaarden voldoet. Toen werd duidelijk dat de tram waarschijnlijk niet meer in de zomer gaat rijden, maar mogelijk pas in december.
In een brief van de provincie werd toen bekendgemaakt dat de probleem met het signaleringssysteem en de slagbomen bij de Koningsweg hardnekkiger lijken dan gedacht. De sensor die moet aangeven of er een tram aankomt werkt niet naar behoren bij warme temperaturen en stortbuien zo werd in een bijpraatsessie aan politici verteld. Slagbomen blijven dan gesloten zonder dat er een tram aankomt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.