RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Politie ontevreden over plannen voor beperkt vuurwerkverbod: "Gaat niet ver genoeg"

PROVINCIE UTRECHT - De politie is ontevreden over de plannen van het kabinet om alleen de zwaarste categorie consumentenvuurwerk te verbieden. De voorgestelde maatregelen zouden niet zorgen voor een veiligere jaarwisseling.

De NOS meldt dat de ministerraad vrijdag het besluit neemt om zwaar consumentenvuurwerk vanaf de jaarwisseling 2020-2021 te verbieden. Het gaat om vuurwerk in de zogeheten F3-categorie, zoals Chinese rollen en ratelbanden.

TELEURGESTELD
De politie is teleurgesteld als het kabinet het hierbij laat. "Het breed gedragen appèl aan het kabinet van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners en artsen om meer maatregelen te nemen, wordt door het kabinet onvoldoende gehoord."

Korpschef Erik Akerboom pleitte er eerder al met 27 andere organisaties voor om alleen nog maar siervuurwerk toe te staan, naast georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten. Het kabinet liet toen al weten niets voor dat voorstel te voelen.

DRUK OP POLITIEK
De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie laat weten eveneens zeer teleurgesteld te zijn in het kabinet. "We zetten al vanaf 2017 druk op de politiek, maar kennelijk lijkt de veiligheid van de hulpverleners voor het kabinet van ondergeschikt belang," zegt voorzitter Rob den Besten.

Ook de vuurwerkbranche ziet weinig in de plannen van het kabinet. "Ik begrijp hier helemaal niets van", zegt zegt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland in een reactie tegen de NOS. "De categorie die nu verboden wordt, F3 of Cat3, is zo'n minimaal deel van de collectie, minder dan een half procent, en niet eens het gevaarlijkste. Ik vind dit niet handig."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -