Recreatiegebied Middelwaard in Vianen houdt gemoederen bezig

© Gemeente Vianen
VIANEN - In Vianen is recreatieterrein Middelwaard de laatste dagen het gesprek van de dag. Op het terrein vindt van tijd tot tijd namelijk een evenement plaats. In eerste instantie is daar niets mis mee, maar omwonenden storen zich aan de matige communicatie vanuit de gemeente en bovendien zouden sommige vergunningen onterecht of te laat zijn verleend.
Dat zegt Vianees Maarten Kerkhof, die tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag besloot zijn zegje te doen. Kerkhof: "Een aantal jaren geleden begonnen ze met het By the Creek festival. Prima, mits ze op het aangewezen terrein blijven. Nu staan ze ineens ook op de uiterwaard aan de andere kant van de A2 en dat mag niet. In de structuurvisie van dat gebied staat namelijk dat die natuur moet worden behouden en ontwikkeld. De planten en bloemen stonden vorige week maandag nog in bloei, je hoorde de bijen zoemen. Op maandag werd het festival opgebouwd en klaargemaakt voor afgelopen zaterdag en alles was plat."
Afgelopen mei was er nog een festival, Titanium. "Zomaar midden in het broedseizoen!", zegt Kerkhof verontwaardigd. "Daar werd ik echt een beetje boos over."

VERGUNNINGEN

De maat was vol voor Kerkhof, die later zou leren dat eind juni nog een evenement, dat van het Utrechtse studentencorps, gepland stond en dus de week daarna het By the Creek festival. Hij besloot het papierwerk maar eens uit te pluizen.
Al vrij snel kwam hij erachter dat voor By the Creek al wel een evenementenvergunning bestond, maar nog geen omgevingsvergunning. Kerkhof belde naar de gemeente om te vragen waar hij bezwaar in kon dienen tegen het festival. Dat bleek pas te kunnen nadat er een besluit over de vergunning was genomen, wat dus nog niet was gebeurd.
Het aanvragen van de juiste vergunningen gaat niet altijd even snel
Woordvoerder gemeente Vianen
Het festival kreeg uiteindelijk pas een aantal dagen voor aanvang een vergunning toebedeeld. Voor Kerkhof te laat om nog een bezwaar in te kunnen dienen. Een flinke tegenvaller.

ORGANISATOREN AANSPOREN

Bij de gemeente Vijfheerenlanden zijn ze bekend met het gesteggel rondom vergunningen voor evenementen. Er zijn richtlijnen waaraan een gemeente zich moet houden als het gaat om de tijd waarbinnen een vergunning verleend moet worden voor aanvang van een evenement, maar daar wordt nog weleens van afgeweken.
Burgemeester Jan Pieter Lokker laat via een woordvoerder weten dat de gemeente er al enige tijd mee bezig is om organisatoren van dergelijke evenementen aan te sporen op tijd de vergunningen aan te vragen. "Er moeten heel wat documenten aangeleverd worden om een evenement te mogen organiseren en dat gebeurt niet in alle gevallen even snel. Daar moeten we vaak achteraan zitten. We bellen en mailen meerdere malen om ervoor te zorgen dat het evenement door kan gaan."
Dat een vergunning dan te laat, of in het geval van By the Creek pas enkele dagen voor aanvang, wordt goedgekeurd waardoor de Vianees geen bezwaar in kan dienen, wordt door de gemeente zonder tegensputteren aangenomen. Wel wordt er meteen een oplossing aangedragen.
De woordvoerder vervolgt: "Wat wij gaan doen is met die organisatoren in gesprek. In het najaar gaan we er een uitgebreide bijeenkomst aan wijden. Daarin willen we vooral duidelijk maken wat het effect is van hun handelen als er zaken worden vergeten. Dan komt de planning in het gedrang en daar zijn wij met zijn allen verantwoordelijk voor."
Het weigeren van een festival als vergunningen te laat worden aangevraagd, lijkt er niet in te zitten. "Er zitten meerdere belangen achter die festivals en daarom willen we graag dat het door gaat. We zullen niet zo snel een vergunning dan ineens gaan weigeren, ondanks dat organisatoren te laat zijn. Maar we gaan nog een nieuw beleid maken naar aanleiding van deze constateringen en het zou kunnen dat weigeren toch een van de uitkomsten van dat beleid is."

LIEGEN

Dan is er nog de kwestie van het gebied dat een dergelijk festival mag beslaan. Volgens Kerkhof is By the Creek uitgebreid naar het gebied aan de andere kant van de A2 en dat mag niet. Kerkhof: "Toen ik dat zei tegen de gemeente, zeiden ze dat het festival daar helemaal niet stond maar alleen op het recreatieterrein Middelwaard. Maar dat is dus niet zo, ze zitten gewoon te liegen! Vorige week maandag begonnen ze met opbouwen bij die uiterwaard en toen liep het vee nog tussen de vrachtwagens door".
Dat vee is van boer Rokus Lakeveld. De uiterwaard aan de oostkant van de A2 is inderdaad van hem, zo geeft hij toe. Dat daar een deel van festival By the Creek op huishoudt heeft twee kanten, zo vindt hij. Lakeveld: "In eerste instantie zitten wij niet direct te wachten op een festival want het land is bedoeld voor ons vee. Maar we willen ook niet meteen het feestje bederven. Alleen moeten zaken beter afgestemd worden."
Daarmee bedoelt hij dat er soms nog wat onduidelijkheden zijn wat hem betreft. Vlak van tevoren wordt nog besproken wat hij wel en niet moet maaien en dat moet dan op het laatste moment nog gebeuren. "En ik vind het nog niet eens zo'n probleem dat een deel van mijn land wordt gebruikt, maar is het echt nodig dat al die stukken gemaaid worden?", vraagt Lakeveld zich af. "Want er staan ook zeldzame bloemen en planten. Dus kan dat niet op een andere manier?"
Ik heb geen bezwaar tegen festivals, maar laat ze van natuurgebieden afblijven
Maarten Kerkhof
De communicatie mag volgens Lakeveld wel wat beter, zo weet hij ook waar hij aan toe is. Lakeveld: "Er is ruimte voor verbetering want ik spreek ook omwonenden en ik denk dat het goed is dat de gemeente meer met die mensen in gesprek gaat en duidelijk laat weten wat, waarom, wanneer en waar een evenement plaatsvindt. En ook in een eerder stadium dan ze nu doen."

BRAINSTORMEN

De gemeente voegt nog aan het verhaal toe dat ze zich ook gaan buigen over het recreatiegebied van de Middelwaard. Volgens de woordvoerder is daar al een brainstormsessie over geweest en dit onderwerp zullen ze ook in het najaar oppakken. "We zijn nu echt bezig met het recreatiebeleid voor de Middelwaard. Wellicht komt er een beperktere invulling van het gebied of willen we bepaalde zaken anders. In het najaar gaan we daar mee verder."
Meneer Kerkhof is in elk geval blij dat hij zijn zegje heeft gedaan vorige week. "Na de vergadering werd mijn hand geschud omdat er waarschijnlijk een nieuw beleid gaat komen. Wat mij betreft is er niets mis met het terrein waarop de festivals worden gehouden. Dat kan prima op de Middelwaard. Ik heb helemaal geen bezwaar tegen festivals, maar laat ze van de natuurgebieden afblijven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.