RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Onderzoek naar huizen en kantoren boven Utrecht Centraal

UTRECHT - Binnen afzienbare tijd komen er woningen, kantoren en parken boven drukke spoorknooppunten. NS, ProRail, het Rijk en een aantal private partijen hebben donderdag in Utrecht een intentieverklaring ondertekend om de plannen verder uit te werken.

De plannen zijn niet nieuw: drie maanden geleden liet de NS al weten er wel oren naar te hebben. Niet alleen in Utrecht zijn plannen om boven het spoor te bouwen: ook in Den Haag en Amsterdam Sloterdijk wordt het overwogen. In steden als Londen en Parijs is bebouwing boven het spoor al gerealiseerd.

"Onbenutte plekken die lang niet bereikbaar waren omdat er allerlei technische drempels waren, willen wij nu gezamenlijk gaan ontwikkelen. Dit initiatief draagt bij om het tekort aan woningen op te lossen", aldus staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken na afloop van de bijeenkomst. Volgens hem is de druk op de woningmarkt nu zo groot, dat wonen vlak langs en boven het spoor in beeld komt.

"Die ruimtedruk heb je nodig", stelt Sebastiaan de Wilde, directeur Vastgoed van de NS. Hij promoveerde in 2006 al op dit onderwerp. In Amsterdam is de ruimte zo schaars en de grondprijs zo hoog dat het ontwikkelen boven de sporen volgens hem rendabel is geworden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht