"Verbod op lachgas lost probleem niet op"

Je ziet ze steeds vaker: gebruikte lachgasampullen op straat.
Je ziet ze steeds vaker: gebruikte lachgasampullen op straat. © RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Lachgas verbieden is heel lastig en bovendien leidt het waarschijnlijk niet tot minder gebruik. Dat zegt het Utrechtse Trimbos-instituut in reactie op incidenten als gevolg van lachgasgebruik.
"De vraag is of een verbod echt het probleem gaat oplossen", zegt Trimbos-onderzoeker Laura Nijkamp tegen Radio M Utrecht. "We zien in het verleden dat andere middelen verboden zijn, maar nog steeds gebruikt worden."
Lachgas zorgt voor een korte roes waarbij de gebruiker even 'van de wereld' is. Dit weekend kwamen vijf mensen om bij een verkeersongeluk in België. In hun auto werden later lachgaspatronen gevonden. Ook uitte het Utrechtse GroenLinks-raadslid Fred Dekkers zorgen over lachgas in de wijk Lombok. Hij zegt dat jongeren in zijn wijk het steeds vaker gebruiken.
Volgens Nijkamp is het zaak om de 'normalisatie' van gebruik tegen te gaan. Momenteel zijn de ampullen overal legaal te koop. "Je kunt de verkoop van lachgas tijdens festivals of Koningsdag verbieden. Binnen een plaatselijke verordening is veel mogelijk."
Trimbos ziet al dat veel gemeentes ermee aan de slag gaan. Een eventueel lachgasverbod is volgens Nijkamp moeilijk te handhaven.
Laura Nijkamp van Trimbos: "Andere middelen zijn ook verboden, maar worden nog steeds gebruikt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.