Kattendrama in Bunschoten was al jaren bekend

© Caspar Huurdeman
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De schrijnende situatie van tientallen katten in een bungalow in Bunschoten is jaren geleden al gemeld. Dat bevestigen de NVWA en de dierenpolitie. Volgens getuigen leefden er toen al tientallen katten en kittens in smerige omstandigheden. "Je liep tegen een muur van stank."
Afgelopen vrijdag nam Dierenzorg Eemland 46 katten en een paar honden mee uit een bungalow in Bunschoten. De eigenares was opgenomen en haar zus trok aan de bel. Volgens de Dierenambulance was de situatie schokkend en heeft een deel van de dieren gezondheidsklachten.

STANK

Dat de situatie al jaren gaande was blijkt uit de verhalen van twee getuigen. Zij bezochten de woning enkele jaren geleden. "Bij binnenkomst liep je tegen een muur van stank", vertelt een van hen. "Ik heb op het toilet zeep onder m'n neus gesmeerd."
De eigenares van de dieren fokt met verschillende raskatten. "Overal stonden kooien met kittens", legt de getuige uit. "Kitten horen ruimte te hebben om te spelen en op deze manier werden ze ook niet gesocialiseerd." Destijds zou de eigenares 19 volwassen katten hebben gehad en een stuk of 40 kittens. "We hebben na afloop zitten huilen in de auto."

MELDING

De getuigen trokken na het bezoek direct aan de bel bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die instantie nam de melding serieus en laat weten deze te hebben doorgezet naar de dierenpolitie.
Ook de dierenpolitie kan bevestigen dat er in 2017 al een melding over het adres is binnengekomen. Na een bezoek stelden de agenten vast dat er geen strafbare feiten werden gepleegd. "De dieren hadden eten en drinken en een dak boven hun hoofd", legt de politie uit. "Ook kon de eigenares bewijzen dat de dieren werden ingeënt bij een dierenarts."

DIERENBESCHERMING

Toch verwees de dierenpolitie de zaak naar de Dierenbescherming. "Deze partij kan bestuursdwang uitoefenen", legt de politie uit. "Als de situatie van de dieren niet verbetert, dan kunnen ze bijvoorbeeld een boete opleggen."
Of de Dierenbescherming iets met de zaak gedaan heeft is onduidelijk. De dierenorganisatie wil om privacyredenen niets zeggen. Voor de makers van de melding is het pijnlijk om nu in de media te lezen dat de situatie nog verder uit de hand is gelopen. "De instanties zeiden dat de vrouw onder controle stond, maar dat was duidelijk niet het geval."

HULP

Ook Dierenzorg Eemland begrijpt niet hoe het zo kon mislopen. "We hebben niet het idee dat de eigenaresse van de dieren een broodfokker is, maar ze had wel hulp nodig", vertelt Barbara van 't Hoen van Dierenzorg Eemland. "Er was sprake van dierenleed, maar ook groot menselijk leed."
De meegenomen dieren verblijven nu in het asiel in Soest. "We proberen uit te zoeken wat er in het verleden is gebeurd", vertelt Van 't Hoen. "Er had zeker ingegrepen moeten worden."
Medewerkers van de dierenambulance troffen 35 katten, 11 kittens en een paar honden aan.
Medewerkers van de dierenambulance troffen 35 katten, 11 kittens en een paar honden aan. © Caspar Huurdeman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.