RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

D66: Haal historische bodemvondsten terug naar Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE - Een nieuw stadsmuseum is er nog niet, maar D66 in Wijk bij Duurstede roept het college op nu al aan de slag te gaan met historische bodemvondsten die in het verleden zijn gevonden in de stad. Die moeten in het stadsmuseum een plek krijgen. "Op die manier kunnen we bezoekers nog beter kennis laten maken met de rijke historie van onze mooie stad", zegt fractievoorzitter Bart van Asperdt tegen RTV Utrecht.

FIBULA
De meeste vondsten die in de bodem van Wijk van bij Duurstede zijn gevonden liggen in Leiden in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). Het topstuk is een fibula, een gouden mantelspeld met edelstenen die in een waterput werd gevonden. Sinds 2009 is het juweel in Leiden. Van Asperdt verwacht niet dat het museum het topstuk zomaar in bruikleen geeft. "Als je diep in mijn hart kijkt, zou dat natuurlijk prachtig zijn. Maar we moeten wel reëel blijven. Als het al een optie is, moet het museum aan enorm strenge eisen voldoen qua beveiliging en verzekeringen. Maar er liggen daar nog zoveel andere sieraden en grafgiften uit onze stad dat ons museum er prima mee gevuld zou kunnen worden."

VERTRAGING
Het nieuwe stadsmuseum komt op termijn in het voormalige stadhuis op de Markt. Wanneer de deuren openen is niet bekend. Zo is er recent op zolder een vleermuizennest gevonden wat voor vertraging zorgt. Ook is er nog geen helder beeld van de totale kosten voor het verbouwen van het monumentale pand. "Maar het college gaat wel contact zoeken met het RMO om te kijken wat er in de toekomst mogelijk is. Die toezegging is gedaan", zegt Van Asperdt. "Iedereen is het er gelukkig over eens dat de geschiedenis van Dorestad, zoals Wijk bij Duurstede vroeger heette, alle aandacht verdient!"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -