RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geen oplossing voor harde kern prostituees na sluiting tippelzone

UTRECHT - De gemeente heeft moeite om een oplossing te vinden voor de harde kern aan prostituees die op de Utrechtse tippelzone werken. Die oplossing is dringend noodzakelijk omdat de gemeente besloten heeft De Baan aan de Europalaan over twee jaar te sluiten. Die harde kern bestaat voornamelijk uit vrouwen die in Utrecht in een opvanghuis wonen en verslaafd zijn aan cocaïne en heroïne. Deze groep bekostigt met het werk als prostitué hun verslaving. Als die inkomstenbron opdroogt dreigt een carrière in de criminaliteit.

NEDERLANDSE LES
In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Victor Everhardt dat er diverse hulptrajecten zijn opgezet. Zo is er een hulpverleningsinstantie ingehuurd die de sekswerkers op De Baan aan ander werk moeten helpen. Ook worden er wekelijks lessen Nederlandse taal gegeven, aan Spaanstalige vrouwen. Daarnaast komen veel sekswerkers uit andere grote steden. De gemeente Utrecht spant zich in om voor hen hulpverlening in hun eigen woonplaats te krijgen.

Maar voor de harde kern Utrechtse sekswerkers zijn de verwachtingen niet gunstig. "De doelgroep die in Utrecht woont, wordt gekenmerkt door chronische verslaving en psychiatrische problematiek. Deze groep werkt al jaren op De Baan en heeft het sekswerk nodig om de verslaving te bekostigen," schrijft wethouder Victor Everhardt aan de Raad. "Problematisch is dat onder deze groep naast heroïne ook verslaving aan cocaïne (crack) speelt. Hiervoor zijn geen specifieke medische behandeltrajecten gelijk aan de medische verstrekking van heroïne in combinatie met methadon."

De afgelopen periode is een toename van illegaal werken in de buurt van de Baan geconstateerd."
Victor Everhardt (D66) - Wethouder

De Baan aan de Europalaan moet dicht omdat er op die plek een nieuwe woonwijk moet komen voor wellicht tienduizend mensen. Eerder mislukte een poging van Wethouder Everhardt jammerlijk om de tippelzone te verplaatsen. Waarna de gemeenteraad besloot een einde te maken aan legale straatprostitutie in Utrecht.

ILLEGALE PROSTITUTIE
De wethouder stelt in dezelfde brief vast dat er een significante stijging is van illegale straatprostitutie in de stad. De wethouder: "Vanuit de reguliere contacten tussen zorg en veiligheid is de afgelopen periode een toename van illegaal werken in de buurt van de Baan geconstateerd. Het gaat hierbij om individuen die bekend zijn in het zorgcircuit."

Deskundigen en betrokkenen bij de tippelzone hebben steeds gewaarschuwd dat het afbouwen en sluiten van De Baan zal leiden tot een vergroting van de overlast door illegale straatprostitutie. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw leidde die overlast in de Breedstraatbuurt tot groot verzet van de omwonenden. Om die overlast te bestrijden werd in 1986 De Baan als legale plek voor straatprostitutie opengesteld.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -