Provinciale Staten eisen duidelijkheid over uitbreiden nieuwbouwgrenzen

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
PROVINCIE UTRECHT - Gedeputeerde Van Essen moet voor het einde van dit jaar voorwaarden bedenken wanneer er wel of niet buiten de bouwgrenzen van Utrechtse gemeentes nieuwbouw mag komen. Dat wil een meerderheid van de Provinciale Staten op initiatief van de VVD.
De provincie heeft in het nieuwe coalitieakkoord de deur op een kier gezet om te bouwen buiten de gestelde bouwgrenzen, ook wel rode contouren genoemd. Uit het akkoord wordt alleen niet duidelijk wanneer een gemeente als Oudewater buiten die zones mag bouwen. Het was dit jaar een belangrijk verkiezingsthema.

HAAST

In een debat over de voorjaarsbegroting leek Van Essen op de rem te trappen. De nieuwe provinciebestuurder zei dat er pas in 2021, wanneer de omgevingsvisie wordt ingevoerd, betere mogelijkheden zijn om daarmee aan de slag te gaan.
Die opmerking schoot coalitiepartner CDA in het verkeerde keelgat. Het opschuiven van de rode contouren is voor de partij een voorwaarde voor coalitiedeelname. Volgens CDA moet er haast worden gemaakt met het stellen van de voorwaarden en zijn er nu ook al mogelijkheden om dat te doen.
"We kunnen de huidige wetgeving herijken, dat hoeft echt geen jaren te duren", zo sprak Statenlid Chris Westerlaken. Hij wil dat gemeenten die buiten de rode contouren willen bouwen voor het einde van dit jaar duidelijkheid hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.