Half jaar vertraging dreigt voor huizenproject Ronduit Utrecht in Leidsche Rijn

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een huizenproject in Utrecht Leidsche Rijn loopt zeker een half jaar vertraging op, omdat de aannemer een paar dagen geleden failliet is gegaan. De huizen worden waarschijnlijk wel afgebouwd, maar met fikse vertraging, door een nieuwe aannemer.
Er zijn nu drie aannemers die de huizen wel willen afbouwen. Dat zegt Woningborg, een organisatie die ervoor zorgt dat kopers van woningen niet het slachtoffer kunnen worden als de bouwer in problemen komt. Het gaat om woningen van het project 'Ronduit Utrecht' bij de Dafne Schippers-brug.

LUXE WONINGEN

"Straks loopt u vanuit uw huis via het Oeverpark naar het Amsterdam-Rijnkanaal. De skyline wijst de weg naar het centrum", schrijft aannemer Noordersluis op de website van het huizenproject. De prijs van de luxe woningen varieert van 544.000 euro tot 829.000 euro. Alle veertig woningen waren op voorhand al verkocht. Maar vorige week kwam er een forse kink in de kabel: Noordersluis maakte bekend dat de aannemer faillissement had aangevraagd. Op Facebook staat een verklaring van de familie Boeve, die in 1984 het bouwbedrijf Noordersluis is gestart:
"De economie trekt zo hard aan dat er een enorm tekort is aan menskracht en materialen. Op die manier kosten projecten veel meer dan ze opleveren. Stijgende prijzen, uitblijvende verkopen en uitstel van projecten hebben gemaakt dat we kopje onder gaan".
Tekst gaat verder onder de foto.
Vertraging dreigt voor huizenproject Ronduit Utrecht
Vertraging dreigt voor huizenproject Ronduit Utrecht © RTV Utrecht

STIL

Sindsdien staan de betonmolens van het bouwbedrijf helemaal stil. Op de bouwplaats is het ook stil, met uitzondering van bouwvakkers die in opdracht van de gemeente Utrecht de riolering aansluiten. "Wat jammer dat Noordersluis dit niet zag aankomen", zegt Fati Tural, één van de werklieden. "Vanaf dat je ziet dat het slechter gaat, moet je al beginnen met inkrimpen en bezuinigen". Hij hoort vaker dat bouwbedrijven het moeilijk hebben. Dat komt vooral omdat personeel en materieel duur is, terwijl opdrachten soms in de crisistijd tegen een lagere prijs zijn begroot. "Ons bedrijf is vier jaar geleden ook failliet gegaan", zegt Tural. "Het is jammer, maar ik vind dat ze opnieuw moeten beginnen."
Of dat nog kan, is maar helemaal de vraag. Woningborg is intussen actief op zoek naar aannemers die de opdrachten van Noordersluis, een familiebedrijf uit Lelystad, kunnen overnemen. "We hebben nu drie aannemers die zich hebben gemeld om de opdrachten over te nemen", zegt Raymond Huizinga van Woningborg. Hij noemt het een 'onverwacht positief resultaat', omdat veel bouwbedrijven nu al meer opdrachten in portefeuille hebben dan ze kunnen uitvoeren.

VERTRAGING

Wel denkt Woningborg dat de bouw van de veertig woningen een forse vertraging oploopt, iets voor de kopers om terdege rekening mee te houden. "De vertraging zou best wel eens vier tot zes maanden kunnen duren", meldt de organisatie. "Maar ons certificaat garandeert dat de huizen er wel komen te staan".
Intussen is deze week de riolering voor de huizen opgeleverd. "We dachten vanmorgen wel even 'waarvoor zijn we nu bezig', maar we zijn natuurlijk wel gewoon beziggegaan", melden twee opzichters in een busje van de gemeente Utrecht."Maar ons deel is nu in elk geval opgeleverd."
Heeft u een huis gekocht in Ronduit Utrecht en wilt u uw ervaringen delen, bel dan naar 030-8500607. Of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl. Appen kan naar 06-81194729.
Vertraging dreigt voor huizenproject Ronduit Utrecht
Vertraging dreigt voor huizenproject Ronduit Utrecht © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.