Verfwinkel Wilnis sluit na 108 jaar: "Ik had nog wel 100 jaar door gewild"

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
WILNIS - Na meer dan 100 jaar moet schilderswinkel Van Harberden in Wilnis sluiten. De concurrentie van grote bouwmarkten en het online winkelen is te groot geworden. De sluiting betekent het einde van een tijdperk.
"Wilt u dit bonnetje mee als laatste aandenken?" Wim van Harberden maakt er maar grapjes mee. Maar wie goed kijkt, ziet dat hij het heel moeilijk vindt om dit familiebedrijf te moeten sluiten. Zijn klanten leven met hem mee, maar dat verzacht niet alle pijn. "Dit doet mij heel veel", zucht Wim. "Ik had nog wel 100 jaar door willen gaan".

CONCURRENTIE

Helaas kan dat niet. Door een paar tegenvallers en een teruglopende omzet, moeten de deuren sluiten. Klanten kopen hun spullen tegenwoordig online, of halen een potje verf bij de Karwei. Met het vertrek van de schilderswinkel, verliest Wilnis een stukje expertise.
"Iedereen bestelt maar via z'n telefoon tegenwoordig. En als het dan mis gaat komen ze bij mij in de winkel. Goedkoop is niet altijd beter", zegt Wim. Ondertussen rinkelt het belletje van de deur. Het is weer een vertegenwoordiger die Wim persoonlijk de hand wil schudden. "Succes, Wim! Het ga je goed."

FAMILIEBEDRIJF

Wim nam het bedrijf jaren geleden over van zijn ouders. Die zijn zichtbaar aangeslagen. Vader Jan moet slikken als hij vertelt over vroeger en dus maakt zijn vrouw Hil zijn zin maar af. "Die grote markten, daar kunnen wij niet tegenop. Het wordt moeilijk voor ons zaterdag." Jan recht zijn rug en zegt: "Maar we gaan het redden hoor."
De winkel ademt geschiedenis. Aan de wand hangen oude foto's en een schilderijtje van de molen van Wilnis. Op de hoek van de werkplaats naar de winkel, veegden Wim en z'n vader hun verfkwasten altijd af aan de muur. Het resultaat is een kunstwerk van acht centimeter dik. De kleuren verf lopen door elkaar heen, met grote druipers naar beneden. "Apart hè, echt kunstwerken. We hebben er één in de winkel hangen die nóg ouder is", zegt Wim trots.
Vandaag begint de uitverkoop en zaterdag is Wim voor het laatst open. Hij had het graag anders gezien. "Ik zal de mensen missen. Het was leuk om mijn vakkennis te kunnen delen. Maarja. Het is zo."
Reportage in de schilderswinkel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.