Wethouder Woudenberg: "Belastingverhoging alleen als het echt niet anders kan"

WOUDENBERG - Woudenberg is vooralsnog niet van plan de gemeentelijke belastingen te verhogen. Er moet flink bezuinigd worden, maar wethouder Anita Vlam is er geen voorstander van dat bij de burger neer te leggen. "Belastingverhoging is een allerlaatste mogelijkheid als we het echt niet rond krijgen."
De gemeente heeft volgend jaar een tekort van ruim 300.000 euro. Vlam wijt dat vooral aan hogere zorgkosten (jeugdzorg en WMO) en het feit dat het Rijk onvoldoende bijdraagt. Woudenberg is volgens de wethouder veel geld kwijt aan bijvoorbeeld de energietransitie, klimaatverandering, de vergroting van de biodiversiteit en de nieuwe omgevingswet.
De totale begroting van de gemeente is zo'n 36 miljoen. Het tekort is dus ongeveer 0,7 procent. "Het is nog heel moeilijk te zeggen wat dat concreet gaat betekenen", zegt Vlam tegen Radio M Utrecht. Vanavond wordt meer duidelijk, als de gemeenteraad erover vergadert.
Vlam zelf opteert voor het 'temporiseren van werkzaamheden' en het 'verhogen van efficiency'. Een derde optie is ook dat bezuinigd moet worden op voorzieningen voor burgers, maar dat hoopt ze te voorkomen.
Van hogere belastingen is VVD'er Vlam helemaal geen fan. "Dat is een allerlaatste mogelijkheid als we het echt niet rond krijgen."
Wethouder Anita Vlam blikt op Radio M Utrecht vooruit op de gemeenteraadsvergadering van vanavond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.