RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Makelaars: nieuwbouwhuizen onbetaalbaar door wirwar aan regels

PROVINCIE UTRECHT - Door de grote stapeling van regels worden nieuwbouwwoningen onbetaalbaar. Daarvoor waarschuwt makelaarsvereniging NVM uit Nieuwegein.

Ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen zorgen ervoor dat prijzen door het dak gaan. Ook oplopende kosten voor grond, personeel en constructie zorgen ervoor dat prijzen stijgen

In het tweede kwartaal van dit jaar werden 13 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste daling in de voorbije anderhalf jaar toen continu sprake was van dalende verkopen. Volgens de NVM schrikken de hoge prijzen kopers af.

17 PROCENT PRIJSSTIJGING
Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning moest volgens de NVM in het tweede kwartaal van dit jaar 387.000 euro worden betaald. Dat betekent een prijsstijging met 17 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het verschil met een gemiddelde bestaande woning is al twee kwartalen meer dan 80.000 euro. De NVM noemt dat grote verschil een "echt probleem" en wijst met een beschuldigende vinger naar overheidsbeleid.

BIJBOUWEN
NVM-voorzitter Ger Jaarsma benadrukt dat de oplossing voor het tekort aan woningen niet in regelgeving, maar in het toevoegen van aanbod zit. "Bouwen, bouwen, bouwen", zegt hij. "Er moet snel meer betaalbaar aanbod komen."

Het algemene beeld van de woningmarkt in het tweede kwartaal is volgens de NVM heel positief. Prijzen stijgen in doorsnee wat minder hard. Er zijn meer transacties en het aanbod nam toe. Voor het eerst in twee jaar lag het aantal verkochte bestaande koopwoningen op jaarbasis ook hoger.

Het voorbije kwartaal wisselden bijna 39.200 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars. Dat betekende een stijging van 1,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. Volgens Jaarsma zien ook steeds meer huiseigenaren in dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -