"We zijn allemaal afhankelijk van de tabak"

Jeroen Brandsen heeft in zijn tabakswinkel in Amersfoort Vathorst ook een pakketservice.
Jeroen Brandsen heeft in zijn tabakswinkel in Amersfoort Vathorst ook een pakketservice. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
AMERSFOORT/PROVINCIE UTRECHT - Uitbaters van winkels die tabak verkopen zijn een lobby gestart onder het motto Hou ons in de buurt. Ze zijn ontevreden over de uitvoering van het Nationaal Preventieakkoord van de overheid. Vanaf volgend jaar wordt tabak duurder en verdwijnen sigaretten en shag bij verkooppunten uit het zicht. De verpakkingen krijgen ongeacht het merk allemaal dezelfde donkergroene en bruine kleur. De maatregelen in het akkoord moeten ervoor zorgen dat er een generatie opgroeit waarin niemand meer rookt.
De Amersfoortse winkelier Jeroen Brandsen maakt zich zorgen over de toekomst van tabakswinkels, die vaak een buurtfunctie vervullen. Brandsen is de eigenaar van Primera Vathorst.

PASFOTO'S EN STOMERIJ

Volgens Brandsen, die voor het takakswinkelprotest zijn regio vertegenwoordigt, hebben tabakszaken extra handel nodig om meer omzet te creëren. De rookwaren achter de toonbank vormen op dit moment nog steeds een cruciaal aandeel van hun inkomen. Nu bijvoorbeeld pasfotozaken en stomerijen uit de winkelstraten lijken te verdwijnen, worden die diensten toegevoegd aan tabakswinkels, zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht.
Als de klant een ander merk sigaretten wil kopen, moet dat binnen een paar seconden gebeuren.
Jeroen Brandsen, Primera Vathorst
In zijn eigen winkel in Vathorst verkoopt Brandsen onder meer tijdschriften, kantoorartikelen, vuurwerk in de categorie die het hele jaar verhandeld mag worden, snoep, spullen voor telefoons en wenskaarten. Ook verzorgt hij een pakketservice. De zaak heeft een buurtfunctie veroverd, beamen zijn klanten. "Maar", zegt Brandsen, "we zijn allemaal afhankelijk van de tabak. Gelukkig heb ik een grotere winkel, maar genoeg collega's hebben die ruimte helemaal niet."

VIJF OF ZES SECONDEN

Brandsen vindt de manier waarop het preventieakkoord wordt doorgevoerd niet werkbaar. Hij schat in dat een kastenwand voor rookwaren hem enkele duizenden euro's zal kosten, maar zegt de exacte eisen nog niet te kennen. "Die deurtjes mogen vijftig, of zestig, of zeventig centimeter breed zijn, dat weten we nog niet. En die mogen maar vijf of zes seconden open staan, om mensen niet op ideeën te brengen. Dus als ik het product aan een klant wil laten zien en meneer of mevrouw wil een ander merk hebben, dan moet dat binnen die paar seconden gebeuren."
De sigarettenverkopers werken graag mee aan het preventieakkoord en kunnen rokers zelfs adviseren, zegt Brandsen. Maar ze willen vooral weten wanneer de maatregelen concreet worden en hoeveel tijd ze krijgen om zich aan te passen. Brandsen vreest dat veel tabakswinkels er anders aan onderdoor gaan.
7.40 uur - Radio M Utrecht over sigarettenverkoop
8.40 uur - Radio M Utrecht over sigarettenverkoop

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.