Raad Utrecht ontstemd over geheimhouding bidbook songfestival

Anita Sara Nederlof bladerde in UVandaag vrijelijk door het geheime bidbook.
Anita Sara Nederlof bladerde in UVandaag vrijelijk door het geheime bidbook. © RTV Utrecht
UTRECHT - De oppositie in de gemeenteraad van Utrecht is ontevreden over de geheimhouding van het bidbook voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Utrecht bood gisteren haar voorstel aan aan de NPO en dingt nu met vier andere steden mee.
Het zogenoemde 'bidbook' waarin de Utrechtse plannen staan omschreven is opgesteld door de Jaarbeurs en haar partners. De gemeente Utrecht had in een eerder stadium al besloten om het liedjesfestival geen financiële steun te geven.
Het mega-evenement wordt volgend jaar in Nederland gehouden, nadat Amersfoorter Duncan Laurence dit jaar tot winnaar was uitgeroepen. De nationale omroep NPO wilde dat het meedingen naar het megaevenement door gemeentes wordt gedaan. Daarom stuurde wethouder Klaas Verschuure (D66), en niet de Jaarbeurs, de Utrechtse inzending naar Hilversum.
Omdat het gemeentelijke stuk gevoelige bedrijfsinformatie bevat heeft Verschuure de gemeenteraad gevraagd het bidbook als 'geheim' te classificeren. Bij onder anderen CDA-raadslid Sander van Waveren is dat in het verkeerde keelgat geschoten. Hij is boos, omdat gisteravond live op RTV Utrecht te zien was hoe U-Vandaagpresentator Anita Sara Nederlof vrijelijk door het boek mocht bladeren.
De VVD pleit voor een beperkte en voorwaardelijke geheimhouding. Een voorstel daartoe kreeg in een raadsdebat vanmiddag steun van de volledige oppositie. Omdat het nogal wat juridische consequenties heeft komt dat voorstel pas later vandaag in stemming. Dat geeft ambtenaren van de gemeente meer tijd om de gevolgen in kaart te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.