Utrechtse raad gaat onrustige nacht tegemoet

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse raad vergadert vandaag over de voorjaarsnota. Coalitie en oppositie kruizen de degens over de toekomst van de stad en de financiële middelen die deze toekomst mogelijk moeten maken. De verwachting is dat de vergadering tot diep in de nacht zal duren.

VOORJAARSNOTA

Een voorjaarsnota is een tussentijdse balans in de politiek. De nota wordt opgesteld door het college van B&W. Daarna mag de gemeenteraad over de nota discussiëren. Daarbij worden allerlei plannen en wensen gepresenteerd. Het debat kan over van alles en nog wat gaan, variërend van onderwerpen over duurzaamheid zoals zonnepanelen, tot extra geld voor sportvoorzieningen. Tijdens het debat levert de oppositie flinke kritiek op het beleid, en vertellen de coalitiepartijen juist hoe goed het gaat.
Zo beweerde Dimitri Gilissen van oppositiepartij VVD dat de coalitie rijkelijk met geld strooit dat nou juist door hardwerkende Utrechters was verdiend. Volgens de VVD stevent de stad de komende jaren af op een tekort van 42 miljoen euro. Ook diende de partij een groot aantal moties in. In een motie staan plannen en plannetjes, waarvoor de steun van de gemeenteraad wordt gevraagd. Zo wil de VVD dat het pasjessysteem voor ondergrondse afvalcontainers per direct wordt afgeschaft. Ook moet het winkelpand van Broese aan de Oudegracht verkocht worden.

STRAATNAMEN

Fractievoorzitter Heleen de Boer van collegepartij GroenLinks beweert juist dat de financiën van de stad goed op orde zijn. Toch was De Boer opvallend kritisch op het college, met name op het punt dat dit college ambities voor zich uit wil schuiven om te bezuinigen. Ook GroenLinks heeft zo zijn eigen wensen. De partij wil dat in de toekomst nieuwe straten veel vaker vernoemd worden naar bijvoorbeeld vrouwen, transgenders en maatschappelijke activisten.
Ook de PvdA berijdt een stokpaardje. Fractievoorzitter Rick van der Zweth benadrukt dat het beleid van deze coalitie de tweedeling in de samenleving vergroot. De partij vindt dat de coalitie geen ambitie toont als het gaat om woonbeleid. Ook wil de partij meer geld om het lerarentekort op te lossen.
Ook Jony Ferket (D66) vraagt aandacht voor het lerarentekort in de stad. De partij wil graag extra geld vrijmaken om dit probleem op te lossen. Verder diende D66 een oud plan opnieuw in: een fietssnelweg tussen Utrecht enAmsterdam. De Partij voor de Dieren pleit er voor om op de hele ring van snelwegen rond Utrecht de maximum snelheid te verlagen naar 80 km per uur.

NACHTWERK

Fractievoorzitter Sander van Waveren diende een motie in, die oproept om onmiddellijk te stoppen met de ontwikkeling van de nieuwe prostitutiezone in Overvecht. Bij aanvang van de vergadering werd er juist voor dit onderwerp aandacht gevraagd. Buurtbewoner Sofyan al Kandoussi bood de gemeenteraad het Burgerinitiatief 'tegen terugkomst van prostitutiezone Zandpad' aan. De indieners van dit burgerinitiatief vragen de gemeente om een andere plek te zoeken voor de Utrechtse prostitutiezone.
De verwachting is dat er ruim honderd moties ingediend zullen worden. Een groot deel daarvan gaat het niet halen. De ervaring leert dat de vergadering ver na twee uur vannacht afloopt. Dan is ook pas duidelijk welke motie een meerderheid krijgt en welke niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.