RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwbouwwoningen onbetaalbaar? Nieuwegeinse makelaar ziet het wat genuanceerder

NIEUWEGEIN - Makelaarsvereniging NVM waarschuwde gisteren dat nieuwbouwwoningen onbetaalbaar dreigen te worden. De Nieuwegeinse makelaar Pim Nieuwenhuyze is bij meerdere nieuwbouwprojecten betrokken. Hij maakt zich nog geen zorgen: "Ik heb er een wat genuanceerder beeld bij."

Nieuwenhuyze ziet geen enorm verschil tussen nieuwbouw en bestaande woningen. "Dat herken ik niet helemaal. Ook bestaande woningen worden voor forse prijzen verkocht. De onbetaalbaarheid zie ik wat genuanceerder", vertelt Nieuwenhuyze. Volgens de makelaar zorgt alleen het duurzamer maken van nieuwbouwhuizen al voor een kostenstijging van 30 Š 40.000 euro. "Die rekening komt voor die bestaande woningen een keer later."

De makelaar geeft toe dat de kosten hoger worden. Dat heeft niet alleen met regelgeving van de overheid te maken. Er zijn ook hogere bouwkosten. Personeel is spaarzaam en dus duur en ook de grondstoffen zijn duurder. Allemaal kosten waar de koper uiteindelijk voor opdraait.

Toch maakt makelaar Nieuwenhuyze zich geen zorgen. Hij ziet nieuwbouwprojecten nog steeds goed verkopen. "Het gaat misschien niet meer zo snel als twee jaar geleden. Toen werd het, een beetje gechargeerd gezegd, binnen 24 uur verkocht. Nog steeds wordt alles binnen korte tijd verkocht, alleen nu duurt het soms twee, drie, vier maanden. Dat betekent ook dat je meer keuzemogelijkheid krijgt." Dat zou betekenen dat de huizenkoper nieuwbouwwoningen dus helemaal niet links laat liggen.

KOPER HAAKT AF
De stemming is volgens Hans Andrť de la Porte van Vereniging Eigen Huis wel degelijk omgeslagen. De koper weet: een nieuwbouwhuis biedt voordelen. Het is toekomstbestendig, vaak een periode onderhoudsvrij, er zit garantie op en het huis heeft geen sporen van vorige bewoners. Maar die voordelen wegen ondertussen niet meer op tegen de hogere kosten. De La Porte: "Inmiddels zijn de prijzen zo hard opgelopen, dat de koper afhaakt. Die heeft er niet meer zo veel voor over als de bouwer vraagt."

Het verschil tussen gelijkwaardige nieuwbouwhuizen en bestaande huizen loopt al op tot 80.000 euro. De extra kosten die een bestaande woning met zich mee brengt vallen daarmee volgens Vereniging Eigen Huis voor veel kopers in het niet. "Veel nieuwbouwwoningen prijzen zichzelf uit de markt. En dat is een probleem", zegt De La Porte.

De makelaar en Vereniging Eigen Huis zijn het op ťťn onderdeel wel eens: gemeenten moeten ingrijpen. Zij houden vaak vast aan (te) hoge grondprijzen. Daarnaast is het moeilijk om buiten de stads- of dorpsgrenzen te bouwen. De La Porte: "Maar bouwen in een weiland is goedkoper dan bouwen in de stad."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -