Motie van treurnis in Bunschoten over discriminatiezaak

De inwoner van Bunschoten spande ook een rechtszaak aan
De inwoner van Bunschoten spande ook een rechtszaak aan © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het CDA in Bunschoten heeft donderdagavond een motie van treurnis ingediend over de zaak waarin een inwoner door een sociaal rechercheur op zijn geaardheid werd aangesproken. Hij zei: "Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?"
Het CDA vindt dat het college niet daadkrachtig heeft opgetreden en daardoor is onnodig lang onduidelijkheid en discussie ontstaan over de positie van de gemeente Bunschoten ten aanzien van de maatschappelijke acceptatie van alle inwoners. "In mijn 9 jaar als raadslid ben ik nog nooit zovaak aangesproken over één onderwerp", lichtte Ariean van de Groep de motie toe.

DORP BESCHADIGD

De motie werd verworpen, maar ook andere partijen lieten weten erg kritisch te zijn over het optreden van het college in deze kwestie. Volgens de VVD staat de omstreden uitspraak van de sociaal rechercheur los van de zaak rondom uitkeringsfraude. "Waarom is er een rechter voor nodig om vast te stellen dat die uitspraak ongepast was?", aldus de VVD.
De partij vindt de afwachtende en formele houding van het college de oorzaak van de escalatie. Dit zorgde voor extra media-aandacht en discussie. De ChristenUnie: "Bunschoten werd afgeschilderd als een dorp waar homoseksuelen niet welkom zijn. Onze hele dorp is beschadigd door deze zaak."

LEREN

Belangrijkste conclusie van de vergadering was dat Bunschoten moet leren van de zaak. En dat is volgens de wethouder al gebeurd. "Het betreurt het college diep dat het zo gelopen is", lichtte wethouder Alice Kok - Van de Geest toe. "We gaan het anders doen."
Zo kondigde de wethouder verschillende maatregelen aan. "Nog voor de zomer is er opname apparatuur beschikbaar voor de sociale dienst." Zo zijn betrokken cliënten en medewerkers van de sociale dienst volgens haar beter beschermd. "En we hebben al extra trainingen gegeven aan het personeel", voegde Kok - Van de Geest hier aan toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.