Oud-Zuilen vreest dancefeest in de achtertuin

Bas Boonzaaijer en Bertine Oosthoek.
Bas Boonzaaijer en Bertine Oosthoek. © RTV Utrecht
OUD-ZUILEN - Oud-Zuilen is in rep en roer vanwege de komst van een groot dancefeest. De organisatie van festival Smeerboel heeft haar oog laten vallen op een groot grasveld even buiten het pittoreske Vechtdorp. Er is een vergunning aangevraagd voor het evenement op 14 september met vijf podia en 10.000 bezoekers.
"Dit is een totaal ongeschikte plek voor zo'n grootschalig festival", zegt Bas Boonzaaijer van de dorpsraad Oud-Zuilen. "Ten eerste is dit een natuurgebied waar we heel erg op gesteld zijn en wat we met z'n allen beschermen. Ik vind het ook best leuke muziek, maar dan wel graag op een evenemententerrein."

KIEVITEN, VLEERMUIZEN, BOSUILEN

Smeerboel wordt altijd gehouden op een terrein in het Utrechtse Papendorp, maar voor de 10e editie wil de organisatie graag uitwijken naar een andere, mooiere locatie. "Dat past ook in het beleid van de gemeente Utrecht, die festivals meer wil spreiden", zegt projectmanager Nathan Kok.
Vorige maand heeft de organisatie van het festival een vergunning aangevraagd. Intussen heeft de dorpsraad in Oud-Zuilen al een 'zienswijze' bij de gemeente ingediend, waarin ze hun zorgen en bezwaren uitgebreid uit de doeken doen. "In september is het veertien dagen op- en afbouw. De ooievaars die hier dan samenkomen op dit veld worden gewoon verjaagd. Er zitten kieviten, vleermuizen, bosuilen. Allemaal zwaarbeschermde soorten waar in de vergunningsaanvraag geen rekening mee gehouden wordt."
Ik vind het ook beste leuke muziek, maar dan wel graag op een evenemententerrein
inwoner Oud-Zuilen
"De effecten van het festival op het land zijn veel zwaarder en intensiever dan de bewerking door de boer en daarmee worden ook de regels, die door de gemeente zelf aan de boer als pachter worden opgelegd vanwege het natuurbeheer, overtreden", staat in het bezwaarschrift van de dorpsraad te lezen.

RAPPORT

De festivalorganisatie beweert juist dat er rekening gehouden wordt met de natuur. Zo wordt het festival niet te dicht bij de bomen opgebouwd zodat eventueel broedende vogels niet gestoord worden. Kok: "Uit het ecologisch rapport dat we hebben op laten stellen blijkt dat we het festival zo kunnen organiseren dat er geen onomkeerbare gevolgen zijn voor de flora en fauna."
"We hebben ervaring met het organiseren van festivals", benadrukt Kok. "Wat we merken is dat bewoners vaak aangeven dat de overlast die we veroorzaken vaak meevalt."

OPEN MONUMENTENDAG

Toch is Oud-Zuilen er niet gerust op. Gevreesd wordt dat naast geluidsoverlast ook de vele bezoekers voor verkeersopstoppingen en afsluitingen gaan zorgen.
Slot Zuylen sluit zich bij het dorp aan. "Het is ongelooflijk, ze plannen het evenement precies op Open Monumentendag. Dat is een prachtige dag altijd, een kans om je monument open te stellen, en dan komt er ineens zo'n keihard dancefestival", zegt directeur Bertine Oosthoek.
We hebben de ervaring dat bewoners vaak aangeven dat de overlast die we veroorzaken meevalt
festivalorganisatie

PARTIJ VOOR DE DIEREN

De klachten van het slot en de inwoners hebben inmiddels ook de politiek bereikt. De Partij voor de Dieren vreest dat als de gemeente een vergunning geeft voor het festival er meer evenementen in het natuurgebied zullen volgen.
"Het is niet voor niets dat de gemeenteraad voor deze locatie een bestemmingsplan heeft vastgesteld waarin evenementen niet mogelijk zijn. Als het aan ons ligt wordt er geen vergunning verleend om hiervan te mogen afwijken. Als het één keer wordt toegestaan, kan dat bovendien een precedent scheppen voor nóg meer grootschalige festivals in het gebied en dat moeten we écht niet willen", laat de partij weten.
Volgende week maakt de gemeente bekend of de vergunning voor het festival in natuurgebied Oud-Zuilen verleend wordt.
Oud-Zuilen niet blij met festival Smeerboel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.