Ballon uit de gratie: "Ga maar bellen blazen"

© RTV Utrecht
WOERDEN/PROVINCIE UTRECHT - In navolging van Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist komt er in Woerden een ballonnenverbod. Ballonnen oplaten met koningsdag of andere feestdagen zit er dus niet meer in. Die maatregel lijkt echter vooral symbolisch: het gebeurt in de praktijk nog nauwelijks.
Voorzitter Martin van Schaik van de oranjevereniging in Harmelen (gemeente Woerden) kan het zich eigenlijk niet herinneren, de laatste keer dat ze kinderen een ballon met een kaartje lieten loslaten. "We zijn daar jaren geleden al mee gestopt", zegt van Schaik, "uit milieuoverwegingen."
En zo lijken veel oranjeverenigingen erover te denken. Stichting Noordzee wil het liefst dat ballonnenoplatingen helemaal verboden worden. Zij zochten uit dat in zes Utrechtse gemeenten een ontmoedigingsbeleid wordt gevoerd, naast de eerder genoemde gemeenten waar het verboden is. In zestien gemeenten zou het dus in principe nog gewoon mogen.
Milieu Centraal uit Utrecht staat achter een verbod. "Het komt er op neer dat je geen plastic in de natuur moet gooien. Een ballon is ook plastic, dus dat gooi je niet in de natuur", stelt Anne Kluivers van de Utrechtse milieuorganisatie.

VUURWERK

In Stichtse Vecht mag het nog én gebeurde het dit jaar nog in Nigtevecht. Maar de oranjevereniging in Nigtevecht worstelt met de ballon. Voorzitter Mike Vonk is er eigenlijk wel uit: de ballon kan niet meer. Maar wat doe je dan als alternatief? "Wij willen wel een leuke openingen, een beetje spektakel", zegt Vonk. Vuurwerk, zou een alternatief kunnen zijn, maar ook daar zijn mensen tegen. "We zijn dus op zoek naar wat er wel bij past."
Ze hebben het dit jaar nog wel geprobeerd met ballonnen. Biologisch afbreekbare, dat wel. "Zo hebben we geprobeerd het milieu te ontlasten. Maar er zijn dan alsnog mensen die het zien als iets slechts voor het milieu en daar zit natuurlijk een kern van waarheid in."
Milieucentraal bevestigt die 'kern van waarheid'. Uit onderzoek naar afbreekbare plastic tasjes blijkt namelijk dat afbreekplastic zo afbreekbaar nog niet is. "Naar ons weten bestaan er dan ook geen afbreekbare ballonnen. Die plastic tasjes zijn jaren later ook nog intact in zee. Dat is geen oplossing."
Nee, de zwermen ballonnen lijken hun langste tijd te hebben gehad. Ga lekker met zijn allen bellen blazen, steek kaarsjes aan of ga een liedje zingen, adviseert Milieu Centraal. "Er zijn zat leuke alternatieven. Want plastic ballonnen die je oplaat en in de rondte vliegen, in zee terecht komen of in de maag van vogels, daar worden kinderen ook niet blij van."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.