Sluiting Tuincentrum Overvecht opvallend: "Het gaat juist heel goed in de branche"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Vijftig jaar lang zou Tuincentrum Overvecht aan de Utrechtse Gageldijk hebben gestaan, maar de mijlpaal wordt net niet gehaald. In het jaar van het gouden jubileum hangen er vlaggen met 'opheffingsuitverkoop' door de winkel en prijkt aan de gevel de tekst: "Wij sluiten. De huur is te hoog."
Het tuincentrum is al decennialang een begrip in de stad Utrecht en de wijde omgeving. Voor veel mensen was een bezoek aan Tuincentrum Overvecht echt een 'dagje uit', bijvoorbeeld met de kerstdagen.
De laatste tijd is er van dat 'echte dagje uit' weinig sprake meer, laten bezoekers weten: "Ik was er 2,5 jaar geleden en toen was het al een puinhoop. Lekkages enzo. Blijkbaar is er niks meer aan gedaan." Reacties op sociale media laten zien dat veel klanten de sluiting wel zagen aankomen: "Man, man, man wat holde dat bedrijf achteruit in werkelijk alles."

BLOEIDENDE BRANCHE

De ondergang is opmerkelijk omdat de cijfers juist een bloeiende tuinsector laten zien. Tuinbranche Nederland is de belangenbehartiger voor tuincentra. Adjuct-directeur Brenda Horstra en houdt ontwikkelingen scherp in de gaten. "De afgelopen twee jaar is er een sterke groei", zegt ze. "In totaal is vorig jaar 1,5 miljard euro omgezet, dat is zes procent meer dan het jaar ervoor."
De brancheverenging benadrukt dat tuincentra die niet investeren en vernieuwen het moeilijk hebben. De sluiting van Tuincentrum Overvecht is dan ook opvallend, zegt Horstra. "Het ligt op een heel mooi punt. Ik denk dat ze te weinig stil hebben gestaan bij wat de consument wil." De huidige ondernemer (BMG) die Tuincentrum Overvecht huurt is niet aangesloten bij de branchevereniging.

OVERNAME

Tuincentrum Overvecht is opgericht door de Utrechtse familie Scherrenberg. In 1998 kwam de zaak in handen van de Blokkker Holding. De merknaam Overvecht weet zich ook landelijk te vestigen. In totaal zijn er dertien filialen, vooral in de Randstad. Het bedrijf groeide en in 2014 maakte Blokker bekend dat ze de tuincentra aan Borgeld Management Group (BMG) ging verkopen. BMG was niet voor commentaar bereikbaar, maar duidelijk is dat aan de huurperiode een einde komt.
Bob Scherrenberg, zoon van de oprichters en perceeleigenaar, reageert schriftelijk op de sluiting. Hij schrijft dat er al langer zorgen waren over ontwikkelingen binnen het tuincentrum: "Ondanks de zoektocht naar de juiste aansluiting met de consument, is Tuincentrum Overvecht de afgelopen jaren klanten en hiermee veel omzet verloren. Op enig moment worden alle kosten dan te hoog, ook de huurlasten."

VERNIEUWING

In oktober sluiten de deuren van het tuincentrum aan de Gageldijk tijdelijk. Scherrenberg gaat dan noodzakelijk onderhoud uitvoeren zodat het daarna toch weer open kan. Op de langere termijn is er een plan voor een nieuw tuincentrum.
Bob Scherrenberg: "Wij zijn al langere tijd met partijen in gesprek over de toekomstige invulling van deze locatie. Daar gaan we de komende tijd mee verder. De functie van tuincentrum blijft hierin een belangrijke rol vervullen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.