Trump komt D-day vlag niet halen in Soesterberg, de vlag komt naar hem toe

© Nationaal Militair Museum Soesterberg
SOESTERBERG - Het was een idee dat de fantasie aardig op hol deed slaan: president Trump die naar Soesterberg komt om een op D-Day gebruikte Amerikaanse vlag in ontvangst te nemen. Er was even serieus sprake van, maar het wordt toch anders opgelost: de vlag gaat met premier Rutte mee naar Amerika.
Rutte brengt volgende week een bezoek aan Washington en overhandigt dan de historische vlag aan Trump. De vlag was tot voor kort te zien in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Tijdens D-day (6 juni 1944) hing de vlag op de achtersteven van het schip Landing Craft Control 60 van de Amerikaanse luitenant Howard Vander Beek, zoon van een Nederlandse immigrant. Het was de eerste vlag die op Utah-beach Europese bodem bereikte. Via een veiling in Dallas kwam het doek in handen van de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk.

EISEN AAN TRUMP

Kreuk wilde de vlag wel kwijt, maar hij stelde daarvoor eerder enkele voorwaarden. Zo wil hij dat het doek op een plek wordt tentoongesteld waar iedereen het kan bekijken. Aan die eis lijkt voldaan: Trump heeft al laten weten dat de oorlogsvlag een plekje krijgt in een museum in Washington.
De voorwaarde van Kreuk dat Trump de D-day-vlag in Nederland zou komen halen, wordt dus niet ingewilligd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.