RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ouders van de vermoorde Romy, Savannah en Nick pleiten voor hogere straffen

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De moeder van de omgebrachte Romy (14) uit Hoevelaken is een petitie gestart voor hogere straffen in het jeugdstrafrecht. Ook de ouders van Savannah (14) uit Bunschoten en die van Nick (16) uit Assendelft steunen de oproep. De kinderen werden in 2017 alle drie gedood door minderjarige daders.
De moeder van Savannah, Monique Dekker, laat weten dat ze de huidige straffen eerder een tik op de vingers vindt: "Meestal is de rechtzaak nog bezig als de straf er al op zit. Wij doen dit voor nabestaanden die in de toekomst zeker nog gaan komen. Voor ons is de straf definitief en kan niet meer worden veranderd", vertelt ze.
"Er wordt alles aan gedaan om de daders weer zo snel mogelijk terug in de maatschappij te laten keren met alle gevolgen van dien. Alles is gericht op de dader en niet op de slachtoffer en of nabestaanden", voegt ze eraan toe.

PLAYSTATION
Bort Beekhuis, de opa van Savannah, laat op Facebook weten het hiermee eens te zijn: "We vinden dat de straffen voor zulke ernstige delicten voor jongeren veel en veel te laag zijn."

"Omdat ze leerplichtig zijn, gaan ze elke dag naar school, hebben een PlayStation om zich te vermaken en krijgen bezoek van familie. Als nabestaanden van deze jonge slachtoffers hebben wij alleen de herinneringen aan hen", aldus de opa.

Het stoort Beekhuis dat er amper rekening wordt gehouden met de nabestaanden: "Voor de staat der Nederlanden tellen wij niet meer mee, 'waar maken we ons toch druk over'. Te bizar voor woorden maar dit is de keiharde realiteit.

De toen 17-jarige Angelo S. heeft voor de dood van Savannah twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd gekregen. Dat is de maximale straf die iemand van zijn leeftijd kan krijgen.

De petitie is exact een jaar na de uitspraak in de zaak van zijn kleindochter gestart.

GEEN KEUS
Marion Nieuwburg, de moeder van de omgebrachte Romy (14) uit Hoevelaken noemt straffen van een tot twee jaar een lachertje: "Dit zien wij niet als straf en doet geen recht aan het leed wat ons is aangedaan. Ouders hebben levenslang", schrijft ze op de website van de petitie.

"Wij richten ons op een gevangenisstraf van minimaal twee tot maximaal vijf jaar voor veertien- tot achttienjarigen, zodat de rechter zelf gradaties aan kan brengen naar de aard van het delict. Nu heeft een rechter geen keus", stelt ze.

Romy werd door een schoolgenootje vermoord. Haar levenloze lichaam werd in een sloot in het Utrechtse Achterveld achtergelaten. De toen 14-jarige Brian N. kreeg een jaar cel en jeugd-tbs voor het verkrachten en wurgen van zijn leeftijdsgenote. Ook dat is de maximale straf die een jongere onder de 16 jaar kan krijgen.

De petitie wordt vaak ondertekend. Het afgelopen uur kwamen er ruim vijfduizend ondertekeningen bij.

De families zullen de petitie aanbieden aan minister Dekker van Rechtsbescherming.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -