RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Raken waar je raken kan: Viking-gevecht op Historisch Festival Doorn

1/4
DOORN - Maar liefst duizend acteurs zijn dit weekend afgereisd naar het landgoed van Huis Doorn. Op het Historisch Festival brengen ze de geschiedenis opnieuw tot leven. Van de Romeinen tot middeleeuwse ridders, gegoede burgers en hippies: je kunt ze hier allemaal tegen het lijf lopen.

"Je ziet de passie van de mensen die zich in een periode verdiepen en volledig leven naar die periode. Mobieltjes en plastic flesjes? Dat kan hier niet. Het moet helemaal zijn zoals het in die tijd was", vertelt Cornelis van der Bas, conservator bij Huis Doorn.

 Dames en heren in kostuums uit de periode rond 1850 Dames en heren in kostuums uit de periode rond 1850 | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Populair is de demonstratie van een Vikinggevecht, waarbij Saksen en Vikingen elkaar met authentieke wapens te lijf gaan. Spelers en bezoekers kunnen zo de geschiedenis herbeleven. "Zie het als een sport", zegt Viking Antal Hasselaar. "De één houdt van mountainbiken, de ander houdt van tennis. Wij houden van het leren van de vechttechnieken."

Het vechten tijdens de demonstratie gaat net als vroeger, met één groot verschil: "Vroeger was het raken waar je raken kan tot de dood erop volgt, tegenwoordig gaat de veiligheid voor", zegt Hasselaar.

De demonstraties op het evenement zijn kortom zo realistisch mogelijk. De zogenoemde re-enactors ofwel historisch acteurs hebben vaak uitgebreid onderzoek gedaan naar het leven in vroegere tijden. Van der Bas vertelt: "Dat maakt dit festival zo bijzonder. Er zijn kasten vol geschiedenisboeken geschreven, maar hier kun je door de geschiedenis heen lopen. Je ontmoet mensen die regelrecht uit bijvoorbeeld de zeventiende eeuw zijn gestapt."

Geschiedenis komt tot leven op Historisch Festival Doorn


Vikingen tegen Saksen: een gevecht met zwaarden en hakbijlen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht