RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Abcoudense studente racet met zonne-auto door Australië

1/4
ABCOUDE - Elke Salzmann vertrekt eind augustus naar AustraliŽ om deel te nemen aan de World Solar Challenge. Dat is een wedstrijd over 3.000 kilometer voor auto's op louter zonne-energie. De studente studeert aan de TU Delft en heeft met vijftien medestudenten een geheel nieuwe racewagen ontworpen en gebouwd.

Elke heeft daarvoor ruim een jaar van haar studie opgeofferd om mee te doen. Maar ze heeft er heel veel zin in: "Het is fucking leuk! Het is heel erg leuk om dit project te mogen doen. En ik kijk al heel erg uit naar AustraliŽ."

 Elke (links) bij de NunaX Elke (links) bij de NunaX | Foto: RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

PRESENTATIE
De nieuwe auto, de NunaX wordt vandaag in Amsterdam gepresenteerd. Het Vattenfall Solar Team laat dan een auto zien die voor de achtste keer de wedstrijd moet gaan winnen. Om dat te bereiken is een auto ontworpen die slechts 135 kilogram licht is. Zo licht is niet eerder een zonne-auto in de race geweest. Maar de knappe koppen van Elke en haar team hebben nog een slimmigheidje bedacht. Bij vorige wedstrijden had het team nogal last van zijwind. Die zijwind wil het team inzetten om meer snelheid te maken. Door middel van slimme vleugels moet dat bereikt worden. De auto rijdt dan niet alleen op zonne-energie, maar ook deels op windenergie.

ZONNEPANELEN
Elke was de afgelopen maanden verantwoordelijk voor het ontwerpen van het elektrisch systeem, zij moest er voor zorgen dat de opgewekte zonne-energie zo efficiŽnt mogelijk wordt opgeslagen in de accu, en vervolgens zo efficiŽnt mogelijk wordt aangewend in de elektromotor. In AustraliŽ heeft ze een andere rol. "Ik ben daar er verantwoordelijk voor dat de auto rijdend aan de start komt," zegt de Abcoudense. "En als er tijdens de race iets gebeurt, dan zit ik in de auto met reserve-onderdelen. Waardoor ik Nuna zo snel mogelijk kan repareren als we stil komen te staan."

 Elke (links) bij de NunaX Elke (links) bij de NunaX | Foto: RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

De race start op 13 oktober in Darwin in het noorden van AustraliŽ. Een week later moet het uiterste zuiden bereikt zijn, rond 20 oktober is de finish in Adelaide. Aan de race doen teams uit de hele wereld mee. Er staat voor de tiende keer een Nuna aan de start, zeven keer werd gewonnen.

Abcoudenaar bij splinternieuwe zonneauto
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -