RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Maximumstraf jeugdcriminelen verhogen geen goed idee"

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De families van de vermoorde meisjes Savannah uit Bunschoten en Romy uit Hoevelaken deden dit weekeinde een oproep om de maximumstraf voor minderjarigen te verhogen naar vijf jaar cel. Nu is het maximum nog twee jaar cel en jeugd-tbs. Jeugdrechtadvocaat Toine Adank vindt de maximumstraf verhogen geen goed idee.

Op een jonge leeftijd heeft een lange opsluiting veel invloed op de ontwikkeling, aldus Adank. "Als je iemand lang opsluit, en zeker als zij daar binnen de inrichting niet op worden voorbereid, dan verharden ze."

Hij begrijpt het sentiment van de families wel. "Ze zijn natuurlijk heel verbitterd dat die jongen na twee jaar vrijkomt. Maar als je hem vier jaar geeft, of zes jaar, dan zijn ze nog verbitterd. Het is misschien een dooddoener, maar ze krijgen hun dochter er niet mee terug."

We weten dat we onze kinderen er niet mee terugkrijgen, maar het voelt gewoon goed om te vechten."
Marion Nieuwburg, moeder Romy

OUDERS

De ouders deden vandaag hun verhaal bij de NOS. "Het speelt natuurlijk al sinds 2017 dat we hoorden dat er maar zo'n lage straf geŽist kan worden tegen minderjarige daders", vertelt Marion Nieuwburg, moeder van Romy. "Sindsdien zijn we daar al mee bezig. En we weten dat we onze kinderen er niet mee terugkrijgen, maar het voelt gewoon goed om te vechten. Misschien straks voor anderen, die dat helaas ook zal overkomen."

"Wij zien het niet echt als straf, het is vooral behandeling. Eigenlijk wil de overheid dat ze zo snel mogelijk weer terug de maatschappij in gaan, daar is alles op gericht. Maar vinden dat ze helemaal niet meer geschikt zijn voor de maatschappij. Ze zijn gewoon zwaar ziek. Daarom hopen we ook dat straks, als jeugd-tbs voorbij is, dat het omgezet gaat worden naar volwassen-tbs."

Freddy Dekker, vader van Savannah, sluit zich daar bij aan. "Zij krijgen een tweede kans, maar waar is de tweede kans voor ons? Twee jaar voor moord of doodslag? Nee."

De petitie van de ouders is binnen 24 uur na plaatsing inmiddels meer dan 53.000 keer ondertekend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht