Utrechtse leerlingen exposeren met 'Nachtwacht' in Rijksmuseum

© Naomi Smits
DE MEERN - Een speciaal kunstwerk gemaakt door de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool OBS Pantarijn in De Meern, is vanaf vandaag te zien in de tentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt'. Het kunstwerk is geïnspireerd op de bekende kunstenaar Rembrandt van Rijn. Vandaag zou hij 413 jaar oud zijn geworden.
Voor de tentoonstelling leverden 8000 mensen uit 95 landen een zelfgemaakt kunstwerk in dat geïnspireerd is op Rembrandt. Uit die verzameling zijn uiteindelijk 575 kunstwerken geselecteerd.
"Het is wel spannend, maar het is vooral heel erg leuk", vertelt leerling Dries van den Enden over zijn medewerking aan het kunstwerk. "Het kunstwerk is eigenlijk net als de originele Nachtwacht, alleen hebben wij onze eigen touch eraan gegeven", vertelt juf Monique Kroes. "Het zijn 18 doeken van 10 bij 10 centimeter en de kinderen hebben met passen en meten de Nachtwacht nagetekend."

REKENLES

Het maken van het kunstwerk startte allemaal met een rekenles. "Ze hadden een les over verhoudingen niet zo goed gemaakt. Ik ben toen op zoek gegaan naar een manier om het meetstelsel op een andere wijze uit te leggen. Ik stuitte daarbij op een lesbrief 'De ondergrondse Rembrandt' en dat heb ik gekoppeld aan een rekenles."
Uiteindelijk zijn de leerlingen een week bezig geweest met het kunstwerk. "We kregen een kleine afbeelding en die moesten we vergroten. We hebben er uiteindelijk op drie momenten aan gewerkt", vertelt Dries.
Het eindresultaat is vanaf vandaag in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien. De tentoonstelling duurt tot en met 15 september.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.