RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Behandeling verkrachtingszaak van verdachte tramaanslag voorlopig uitgesteld

UTRECHT - De verkrachtingszaak tegen de man die wordt verdacht van de aanslag op de sneltram wordt voorlopig niet door de rechter behandeld. De rechtbank heeft de zaak op verzoek van het Openbaar Ministerie voor onbepaalde tijd aangehouden.

De geplande inhoudelijke behandeling van de verkrachtingszaak en de strafeis van het OM werden daarom geschrapt. In plaats daarvan was er vanmiddag een zogenoemde pro-formazitting. Hoewel hij bij de zaak over de tramaanslag een advocaat heeft geweigerd, wordt Tanis in deze zaak volgens de rechtbank nog vertegenwoordigd door advocaat Veldman.


INTIEME RELATIE
Verdachte Gökmen Tanis wordt ervan beschuldigd dat hij twee jaar geleden een kennis heeft verkracht. Het zou gaan om een vrouw met wie hij een tijd een intieme relatie had. Op de eerste zitting over de tramaanslag werd besloten om de 38-jarige Utrechter ter observatie op te laten nemen in het Pieter Baan Centrum. De bevindingen van de deskundigen van het PBC kunnen door het uitstel ook in de verkrachtingszaak worden meegenomen.

In de verkrachtingszaak moeten naast het psychisch onderzoek ook nog wat getuigen worden gehoord. Het OM zal ter zijner tijd aangeven wanneer de zaak in de rechtbank kan worden behandeld. Bij voorkeur is dat niet tegelijkertijd met de behandeling van de rechtszaak over de tramaanslag, waarin Tanis terecht staat voor meervoudige moord.

VERTROEBELD
De officieren van justitie hebben eerder al gezegd dat ze niet willen dat de aanslagzaak 'wordt vertroebeld' door de verkrachtingszaak, maar het zou kunnen zijn dat uit onderzoek van de psycholoog en psychiater iets naar voren komt dat in beide zaken een rol speelt, zeggen ze. Tot nu toe zou dat nog nergens uit zijn gebleken. Of de zaken in toekomst alsnog samen behandeld zullen worden, is aan de rechtbank.

Gökmen Tanis heeft bekend dat hij degene was die op mensen in en buiten de sneltram heeft geschoten. In de rechtbank kwam hij twee weken geleden over als een zwaar geradicaliseerd persoon, die zei dat hij wraak wilde nemen voor alles wat de westerse samenleving moslims wereldwijd heeft aangedaan. Maar over de precieze aanleiding voor de aanslag heeft hij tot nu toe niets willen zeggen.


De volgende zitting in de zaak rond de tramaanslag staat gepland op 23 september. Het gaat ook dan weer om een tussenzitting. De zaak zal waarschijnlijk begin 2020 inhoudelijk worden behandeld. Dan hoort de verdachte ook welke straf er tegen hem wordt geëist.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -