Kledingbakken vol huisvuil: "Pizzadozen, dode dieren en chemisch afval"

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
UTRECHT - Iedere dag komen er drie vrachtwagens vol kledingzakken bij de vestiging van Sympany in Utrecht. In toenemende mate zien ze huisvuil tussen de kleding en moeten daarvoor veel weggooien. "Het is vaak heel erg nat, en vocht en textiel gaan niet samen. Dat gaat rotten, dat gaat schimmelen. Dat kunnen we dus niet meer gebruiken om te recyclen", zegt Sympany-directeur Erica van Doorn.
De koepelorganisatie Vereniging Herwinning Textiel (VHT) heeft vandaag een brandbrief naar staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) en de Nederlandse Vereniging Gemeenten gestuurd om aandacht te vragen voor het probleem. Doordat mensen de kledingbakken gebruiken voor huisvuil en chemisch afval lopen de inkomsten terug.
Van Doorn: "Omdat er nu minder goed textiel is kunnen we daar minder mee verdienen. En ook hebben we extra kosten omdat we afval moeten wegbrengen." Dat afval kan van alles zijn. De vloer van de loods waar Sympany kleding sorteert ligt vol eierschalen, blikjes en andere verpakkingen. Op de sorteerband ligt zelfs nog een ingepakte maaltijdsalade. Ook de geur in de hal verraadt dat er meer ligt dan alleen kleding.
Volgens Van Doorn komen de mensen die kleding sorteren van alles tegen. "Pizzadozen, dode dieren. Het is asociaal als je dat er erin gooit terwijl het is bedoeld voor textiel. Mensen die dat doen... dat is natuurlijk niet goed. Afhankelijk van hoe de bak eruit zien kan het ook zijn dat mensen in verwarring zijn en niet weten wat er wel of niet in mag."
Koepelorganisatie VHT vindt dat burgers beter moeten worden voorgelicht. Ook moet het afvalbeleid van gemeenten onder de loep. Sommige gemeenten brengen kosten in rekening voor het afvoeren van afval of verplichten het gebruik van pasje. Dat kan voor mensen een reden zijn om de onbeveiligde kledingbakken te gebruiken.
Kledingbakken vol huisvuil

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.