Zonder stress door sluis Vianen na komst nieuw verkeersbord

© Nico van Ganzewinkel
VIANEN - Wie weleens staat te kijken bij een sluis weet dat erdoorheen varen op z'n zachtst gezegd stressvol kan zijn. Er kan van alles misgaan, wat de sfeer aan boord niet ten goede komt. Eén van de onhandigste fouten is om te vergeten de trossen te laten vieren.
Als je aanlegt in een sluis, moet je de touwen losjes vastmaken en mee laten vieren. Anders zakt het water en hangt de boot in zijn touwen. Sluiswachter Cees Thiel van de Grote Sluis in Vianen maakt het regelmatig mee. "Zeker in de drukke zomerperiode, dan gebeurt het soms wel drie keer per week", zegt hij.
Om schippers te waarschuwen voor het gevaar van strakke touwen, hebben kinderen van scholen in de gemeente Vijfheerenlanden een bord ontworpen. Ze deden mee aan een project van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht. Het winnende bord van Ella (8) en Sylvie (7) uit Vianen is onthuld door wethouder Christa Hendriksen.

HANGEND IN DE SLUIS

"Het is een beetje dom", zegt sluiswachter Cees over schippers die niet weten hoe ze een sluis door moeten. "Ik heb het meegemaakt hier met twee rubberbootjes. Er zat opgeschoten jeugd in. Ze bleven maar rondjes varen in de sluis, dus ik zei: jongens, we gaan schutten, maak de bootjes even netjes vast."
Terwijl Cees ging schutten (oftewel: het water liet zakken), zag hij een van de rubberbootjes toch naar de andere kant varen. "Wat bleek?", vervolgt hij. "Het bootje van hun vrienden hing helemaal plat tegen de muur met de jongens hangend eraan. Ik heb de sluis weer omgekeerd laten draaien, zodat het water weer omhoog ging. Blij dat ze met me waren!"

RUZIE AAN BOORD

Of het bord gaat helpen, weet Cees niet. Bovendien zijn er nog zo veel meer fouten die kunnen zorgen voor gekibbel op het dek. "Er ontstaan heel wat ruzies in de sluis," zegt hij, "bijvoorbeeld als vrouwen het touwtje niet om de bolder krijgen."
Maar zich ermee bemoeien, doet Cees nooit. Hij vertelt: "Ik hou me er helemaal buiten, want door de marifoon mag je alleen het hoognodige zeggen, en door de luidspreker ga ik ze ook niet toespreken. Dan geniet iedereen mee. Het is al erg genoeg dat wij vanuit het bedieningshuis kunnen meegenieten."
Onthulling uniek verkeersbord bij sluis Vianen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.