Utrechtse oppositie ontstemd over Songfestival-campagne

Fietskoerier brengt bidbook van Domplein naar Hilversum.
Fietskoerier brengt bidbook van Domplein naar Hilversum. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
UTRECHT - Acht Utrechtse oppositiepartijen hebben vandaag vragen gesteld over de kandidatuur van Utrecht voor de organisatie van het Songfestival.
Sinds het vragenuur van 23 mei is de raad niet meer geinformeerd over de stand van zaken rond de campagne om het evenement naar de Jaarbeurs te halen. En vorige week bracht een fietskoerier plots het Utrechtse bidbook naar Hilversum. De raadsleden van PvdA, CDA, DENK, SP, Student & Starter, PvdD, PVV en Stadsbelang voelen zich daarom gepasseerd door het college.
CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren schrijft op Facebook zijn frustraties van zich af. "De gemeenteraad heeft duidelijk aangegeven niet enthousiast te zijn en heel veel vragen te hebben bij een eventuele kandidaatstelling. Het college heeft dat genegeerd en is toch z'n eigen gang gegaan. Daarmee zijn de wethouders bovendien forse verplichtingen aangegaan om het festival en alles daaromheen mogelijk te maken, zonder dat de raad daar toestemming voor heeft gegeven. Op dat soort acties zijn in het verleden wethouders afgetreden. En terecht."
Volgens Van Waveren zou de gemeente geen verplichtingen moeten aangaan omdat de Jaarbeurs het evenement wil organiseren. Ook is hij het niet eens met de geheimhouding van grote delen van het bidbook.

DUNCAN LAURENCE

Nederland mag het Songfestival komend jaar organiseren omdat Amersfoorter Duncan Laurence het festival dit jaar won. Utrecht is samen met Rotterdam, Den Bosch, Arnhem en Maastricht in de race om de show binnen te halen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.