Verduistering omlijst vijftigste verjaardag maanlanding

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Boven Midden-Nederland is de maansverduistering van vanavond goed te zien. Dat voorspelt weerbureau WeerOnline in Zeist. Het is vandaag wisselend bewolkt, maar er komen vanavond opklaringen waardoor het natuurfenomeen in de zuidoostelijke hemel alsnog zichtbaar wordt.
Als de maan vanavond om 21.48 uur opkomt is de gedeeltelijke verduistering al ingezet. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Om 2.20 uur is het voorbij en schijnt de maan weer normaal. In de tussentijd schuift de maan door de schaduw van de aarde, waardoor een deel aan het zicht wordt onttrokken.
Maansverduisteringen komen vaker voor, maar deze komt op een bijzonder moment. Het is vandaag exact vijftig jaar geleden dat de Amerikanen Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins begonnen aan hun historische vlucht naar de maan. Een paar dagen later zouden Armstrong en Aldrin als eerste mensen voet op het hemellichaam zetten, terwijl Collins in de Apollo 11 rondjes om de maan bleef maken.
De volgende maansverduistering is op vrijdagmorgen 19 november 2021. Dan verdwijnt 98 procent van de maan tijdelijk uit het zicht. In Nederland is daarvan alleen het begin te zien, omdat hij dan al snel ondergaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.