RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse paraklimmer hoopt op WK-finaleplek: "Alles begint met ambitie"

1/2
UTRECHT - Paraklimmer Fedde Benedictus heeft zijn trainingslocatie in Nieuwegein deze week ingeruild voor de Franse Alpen. Daar doet hij mee aan het WK Paraklimmen, dat vandaag van start gaat in Brianšon. "Ik doe gewoon wat ik hartstikke leuk vind en dat gaat gelukkig goed. Ik heb niet te klagen over wat ik nog kan!"
De paraklimmer geniet van zijn deelname aan het kampioenschap, ondanks zijn beperking. "Ik heb een hersentumor en daardoor ben ik links deels verlamd, spastisch eigenlijk. Ik heb problemen met mijn balans en zie heel veel dubbel. Mijn blikveld is ook kleiner dan dan van andere mensen. Ik heb minder kracht en ik ben kleurenblind."

Ik heb minder kracht en ik ben kleurenblind."
Fedde Benedictus

Benedictus heeft zich goed voorbereid op de wedstrijd, zo vertelde hij vanochtend op Radio M Utrecht. "Omdat ik slecht zie, maak ik altijd een goed plan hoe ik de route moet gaan klimmen. In het ideale geval wil ik uit mijn hoofd weten welke grepen ik als eerste ga klimmen. Want ik kan in de muur niet meer zien welke grepen ik kan gebruiken. Dat komt door de kleurenblindheid."
De Utrechter schat zijn kansen positief in. "Er is nu net een medische keuring geweest waardoor een aantal atleten in een andere categorie uitkomen, dan ze hadden gehoopt. Daardoor is het eerlijker, want ze moeten het tegen anderen opnemen met een handicap die meer op elkaar lijkt. Dus misschien doe ik wel in de finale mee!"

Misschien doe ik wel mee in de finale."
Fedde Benedictus

Of Benedictus ook echt een gouden medaille haalt blijkt later deze week. Aan de voorbereiding ligt het in ieder geval niet. "Alles begint met ambitie", besloot de paraklimmer vanochtend.

Fedde Benedictus blikte vanochtend in Utrecht is Wakker vooruit op het WK.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht