Zeldzame insecten op de Lazerusberg bij Soest

EEMLAND - Op de Lazerusberg bij Soest zijn zeldzame insecten gevonden door de Vlinderwerkgroep van IVN Eemland.
Zo vonden ze in de winterperiode al 50 eitjes van de Sleedoornpage, een zeldzame vlinder.Dit was meteen ook de grootste vondst van heel Nederland.In juni werden ook rupsen aangetroffen en nu is de zeldzame vlinder gefotografeerd.
Door een langdurig goed snoei- en aanplantbeleid van de gemeente heeft deze zeldzame vlinder zich in dit gebied kunnen vestigen. De sleedoornpage komt maar in een paar gebieden in Nederland voor.
De natuurwerkgroep heeft ook een Bandheidelibel gevonden. Deze libel staat, net als de Sleedoornpage, hoog op de rode lijst van zeldzame en beschermde dieren en planten.
Maar ook de Wespenspin is dit jaar ruimschoots aanwezig. De vlinderaars telden op de Lazerusberg met gemak 40 stuks. Verder komen er nog veel vlinders en libellen in dit gebied voor. De Bruine- en Bontezandoogjes komen veel voor, evenals Witjes, Dikkopjes en Gammauilen (nachtvlinder).
De Metaalvlinder en de Kleine Parelmoervlinder wordt er ook aangetroffen. Ook de Paardenbijter, Steenrode Heidelibel en Bruine Heidelibel vliegen er in grote getalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.