RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oproep om waterkwaliteit te meten: "Samen met de kinderen de Kromme Rijn onderzoeken"

UTRECHT - Iedereen in Nederland kan vanaf vandaag de waterkwaliteit van slootjes, grachten, beekjes en kleine plassen meten met een meetsetje van Natuur & Milieu. De Utrechtse organisatie roept samen met ASN Bank op tot dit onderzoek, omdat de kwaliteit van honderden wateren nog niet is opgemeten.

In het setje zitten een reageerbuis, lakmoespapiertjes, een handleiding en een boekje met fabels over watermonsters. Het publiek wordt gevraagd juist nu het water te checken, omdat de diversiteit aan planten en dieren in de zomer het grootst is.

WARMER WEER
Ook zorgt het warmere weer voor algen in het water, die direct gevolgen hebben voor de waterkwaliteit. De opgemeten gegevens kunnen worden doorgegeven op de website van Natuur & Milieu.

Natuur en Milieu hoopt dat iedereen meedoet, zegt directeur Dorien Ackerman. "Dit is de eerste keer dat wij mensen vragen ons te helpen om inzicht te krijgen in de staat van onze sloten en beken. Ik ga samen met mijn kinderen in de Kromme Rijn de waterkwaliteit onderzoeken. Ik zou het leuk vinden als andere ouders ook met hun kinderen met de meetkit aan de slag gaan."

ONVOLDOENDE
De overheid monitort in Nederland vooral de grotere wateren. Uit onderzoek bleek eerder al dat de kwaliteit van deze plassen onvoldoende is.

De resultaten van het publieksonderzoek worden in oktober verwacht. De informatie is noodzakelijk om effectieve maatregelen te bedenken die watervervuiling tegengaan, schrijft Natuur en Milieu.

Het meetsetje is gratis te bestellen via de site van de natuurorganisatie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -