Utrecht valt af als Songfestival-stad, Rotterdam en Maastricht nog in de race

Het Utrechtse bidbook werd vorige week door een fietskoerier naar Hilversum gebracht.
Het Utrechtse bidbook werd vorige week door een fietskoerier naar Hilversum gebracht. © ANP
UTRECHT - Het Songfestival wordt volgend jaar niet in Utrecht gehouden. De NPO maakte zojuist bekend dat de stad samen met Den Bosch en Arnhem is afgevallen. Alleen Rotterdam en Maastricht zijn nu nog in de race.
De NPO en de European Broadcasting Union (EBU) hebben alle bidbooks uitvoerig bekeken en concluderen dat de plannen van Rotterdam en Maastricht inhoudelijk sterker zijn. Het bidbook van Utrecht voldeed 'op hoofdlijnen' aan de vooraf ingestelde voorwaarden, maar de twee overgebleven steden doen het beter qua geschiktheid van de locatie, beschikbaarheid van de accommodatie en de financiële bijdrage.

TELEURSTELLING BIJ WETHOUDER

Wethouder Klaas Verschuure is teleurgesteld. "Voor ons voelt het een beetje, zoals Duncan Laurence zingt 'A broken heart is all that's left'."
De politicus weet waar het fout is gegaan: "We zijn afgevallen omdat we de hal nog niet konden beoordelen. Omdat-ie er nog niet staat. En omdat we niet voldoende hotels beschikbaar zouden hebben op voorhand."
Maar de belangrijkste reden is volgens Verschuure toch: "Dat wij als gemeente niet garant wilden staan voor een hoop financiële risico's en andere gemeenten daar meer bereidheid toe hebben getoond."

TENT BIJ JAARBEURS

Utrecht diende vorige week een bidbook in samen met de Jaarbeurs. Het plan was om het liedjesspektakel daar te houden in een megatent. Dit was nodig omdat de Jaarbeurshallen niet de minimale plafondhoogte van 18 meter hebben. Het tent-idee kwam Utrecht meteen al op veel kritiek te staan, evenals het feit dat het bidbook per fietskoerier werd bezorgd.

GELD

Bij het indienen van het bidbook werd bovendien meteen al duidelijk dat Utrecht geen geld in het Songfestival steekt. Een raadsmeerderheid ziet het totaal niet zitten om gastheer te zijn van het Songfestival, dat volgens de NPO 25 tot 30 miljoen euro kost. Gisteren diende een aantal fracties schriftelijke vragen in omdat ze verbolgen zijn over de gang van zaken rond de campagne.
Verschuure vindt die kritiek "jammer", zegt hij in een reactie tegen RTV Utrecht. "Omdat wij ook echt hebben geluisterd naar de gemeenteraad. Zelf wilden wij als college er ook niet veel geld in steken."
In de loop van augustus hoopt de organisatie bekend te maken of het Rotterdam of Maastricht wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.