Toch twijfels over nieuw ooievaarsnest bij Eemnes

© Caspar Huurdeman
EEMNES - De PvdA in Eemnes twijfelt toch over een ooievaarsnest bij nieuwbouwwijk Zuidbuurt. Het idee van de partij stuit op bezwaren van weidevogelliefhebbers.
De sociaaldemocraten van Eemnes hadden een motie ingediend om het nieuwe buurtje uit te rusten met een paal waar ooievaars op kunnen broeden. "Er is daar tussen de Wakkerendijk en de nieuwe buurt een mooie groenstrook", zei fractievoorzitter Marcus van den Brink vanmorgen op Radio M Utrecht. "Dat leek ons een uitgelezen plek om iets zichtbaars voor de bewoners te doen."

WEIDEVOGELS

De gemeenteraad omarmde het plan, maar liefhebbers van weidevogels willen er niets van weten. Voorzitter Stef Huijgen van Collectief Eemland, waarin boeren en burgers samenwerken aan weidevogelbeheer, wees er in de radiouitzending van Utrecht is Wakker op dat in het Eemland al zeker zes ooievaarsnesten staan.
Ooievaars zijn luie eters. Alles wat voor hun snavel komt eten ze op.
Stef Huijgen, Collectief Eemland
"Met de ooievaar zelf is niets mis", zei Huijgen, "maar als in een uniek weidegebied als het Eemland straks zeven ooievaarsparen hun jongen grootbrengen, dan is dat gewoon te veel."

LUIE ETERS

Ooievaars zijn roofvogels en zouden zich volgens boeren ook regelmatig tegoed doen aan jonge vogels, zeker als die onbeschermd in een pasgemaaid weiland zitten. "Het zijn luie eters", zegt Huijgen. "Alles wat voor hun snavel komt eten ze op. Als een boer aan het maaien is lopen er soms tientallen ooievaars achteraan om alles te vreten wat ze zien."
Ooievaars op een vers gemaaid weiland in de Eempolder, archiefbeeld.
Ooievaars op een vers gemaaid weiland in de Eempolder, archiefbeeld. © Caspar Huurdeman
De agrarische natuurbeheerders rond Eemnes vinden het daarom vreemd dat Eemnes nu een extra nest wil opstellen. "De boeren hier krijgen subsidie van de provincie en uit Brussel", zegt Huijgen. "Wij doen er alles aan om weidevogels te beschermen en als er dan tientallen ooievaars komen om de kuikens op te vreten, dan werkt dat niet heel motiverend."
Als mensen met andere ideeën komen, dan sta ik daar voor open.
Marcus van den Brink, PvdA Eemnes

NATUUR NAAR DE MENSEN

PvdA-raadslid Van den Brink zei vanmorgen dat hij bereid is om zijn idee te herzien. "Waar het me vooral om gaat is dat we in de buurt van de nieuwbouw in Eemnes iets doen waarmee we de natuur naar de mensen brengen. Een ooievaarspaal leek me nou een mooi, zichtbaar symbool. Maar als mensen met andere ideeën komen, dan sta ik daar voor open."
Voor het plaatsen van een ooievaarsnest moet de gemeente overigens een vergunning afgeven. De hoge paal, die ook als uitkijk voor andere roofvogels kan dienen, geldt formeel als een bouwwerk. Het is voor de boeren in het Eemland niet duidelijk of voor de bestaande nesten wel vergunningen zijn aangevraagd. Ze vragen of de gemeente Eemnes daarop wil handhaven.
07.40 uur - Radio M Utrecht in de Eempolder
08.40 uur - Radio M Utrecht in de Eempolder

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.