"Ongeluk K2 combinatie pech en menselijke fout"

UTRECHT - Het ongeluk op de berg K2, waarbij begin deze maand elf bergbeklimmers om het leven kwamen, is te wijten aan een combinatie van pech en menselijke fouten.
Dat zeggen de Utrechtse bergbeklimmers Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel woensdag in Trouw. Beiden overleefden begin deze maand ternauwernood het klimongeluk.
"Je weet van tevoren dat je op de K2 een hele, hele, hele grote kans maakt om niet meer terug te komen." Maar volgens van Rooijen hadden de Pakistaanse dragers de touwen zo aan de bergwand bevestigd dat er te weinig touw overbleef voor het moeilijkste en gevaarlijkste deel van de klim. "Bovendien vertraagden leden van andere expedities de tocht naar de top omdat ze niet ervaren genoeg waren", zegt Van Rooijen in de krant.
Achteraf zegt hij dat ze rationeel gezien, hadden moeten terugkeren. "Maar we hebben er jarenlang voor getraind en op een gegeven moment wil je ook doordouwen." De twee klimmers kregen op de K2 te maken met twee lawines die een aantal van de expeditieleden fataal werden. Van Rooijen en Van de Gevel verloren daarbij hun Ierse teamgenoot.
De K2 beklimmen houden ze voor gezien. "De K2 beklimmen doe je maar een keer", zegt Van de Gevel. Maar het is zeker niet de laatste berg die ze beklommen hebben, zegt hij. "Als ik dat niet meer doe, ben ik mezelf niet meer. Dat is iets wat in ons zit. Het is een passie. We zouden niet zonder kunnen." De twee komen eind
deze week terug naar Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.