RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Middeleeuwse ring Utrecht was bedevaartssieraad van Beatris

1/2
UTRECHT - De gouden ring die in 2003 in Utrecht werd gevonden is een Middeleeuwse Veronicaring. Het pelgrimssieraad is uniek, wijst recent onderzoek door Landschap Erfgoed Utrecht uit. Niet eerder werd een Veronicaring gevonden die zo zwaar en rijk is uitgevoerd als deze.

De ring van 22 karaats goud werd door archeologen opgegraven bij het voormalig Birgittenklooster in de binnenstad van Utrecht. Hij lag in een eeuwenoude kuil die was gevuld met de inhoud van een beerput. Op de ring is het gezicht van Jezus Christus te zien, met een doornenkroon, lang haar en een gespleten baard.

BEATRIS

Aan de andere kant van de ring, die waarschijnlijk tussen 1440 en 1500 is vervaardigd staat in gotisch schrift de naam Beatris. Vermoedelijk was zij de eigenaar en leefde ze als non of hoofd van een klooster. Hoewel het om een pelgrimage-ring gaat, is het twijfelachtig of de vrouw hem op een daadwerkelijke bedevaart heeft gedragen. De onderzoekers denken eerder aan een spirituele reis, waarbij geestelijken zich afzonderden om wekenlang te bidden.

 Aan de onderkant van de ring is de naam Beatris gegraveerd. Aan de onderkant van de ring is de naam Beatris gegraveerd. | Foto: Landschap Erfgoed Utrecht

Een andere mogelijkheid is dat de ring gedragen werd door een non die een Utrechtse vrouw hielp met bevallen. Die gedachte wordt versterkt door een middeleeuwse tekst, die beschrijft dat als een barende vrouw het beeld van Veronica ziet, ze verblijd en getroost zal worden in haar nood. Het gelaat van Christus zou afgedrukt worden in de ziel van de ongeboren vrucht. De ring is gevonden tussen het afval van een gasthuis en kan daar tijdens een zware bevalling in terecht zijn gekomen.

VERONICA

De Veronicaring dankt zijn naam aan de heilige Veronica. Volgens de overleveringen was zij de vrouw die het gezicht van Jezus depte, vlak voor zijn kruisiging. Op de lap zouden zijn gelaatstrekken zijn achtergebleven en daarom werd de Veronicadoek een wereldberoemd reliek.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -