RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vijf jaar na MH17-ramp: "We twijfelden of we nog wel door wilden in dit leven"

1/4
VLEUTEN - "Ik weet dat het vijf jaar geleden gebeurd is, maar voor mijn gevoel was het pas gisteren". Voor Evert van Zijtveld uit Vleuten is vandaag een "bizarre dag". Vijf jaar geleden hoorde hij dat zijn twee kinderen Frederique (19) en Robert-Jan (18) tijdens de vliegramp met vlucht MH17 waren omgekomen. Om het verdriet van hun dood te verwerken, richtte Evert een fonds op dat de naam van zijn kinderen draagt.

"Ze waren samen met hun opa en oma onderweg om vakantie te gaan vieren op Borneo", zegt Evert van Zijtveld. Frederique was net geslaagd voor haar VWO-examen en droomde van een toekomst als kinderarts. Robert-Jan wilde de officiersopleiding van defensie volgen om mensen te helpen tijdens missies in het buitenland. Samen met hun opa en oma stapten ze 17 juli 2014 aan boord van het toestel van Malaysia Airlines. Om 16.00 uur werd duidelijk dat het toestel was neergestort.

Waar leef je nog voor?"
Evert van Zijtveld

DOORLEVEN
In één klap veranderde het leven van Evert en zijn vrouw totaal. "We hebben allebei getwijfeld of we nog wel door wilden in dit leven", zeg Evert. Frederique en Robert-Jan waren hun enige kinderen. "Waar leef je nog voor? Wat is je doel geworden?" Het werd een moeilijke tocht voor Evert en zijn vrouw.

 Evert zet nog elke avond lichtjes bij de herdenkingsplek van Frederique en Robert-Jan. Evert zet nog elke avond lichtjes bij de herdenkingsplek van Frederique en Robert-Jan. | Foto: RTV Utrecht / Richard Grootbod

FONDS
Toch stelden ze samen nog een doel: de herinnering aan hun kinderen levend houden. "We wisten dat Frederique en Robert-Jan dit echt gewild zouden hebben. Het fonds dat we een paar jaar geleden hebben opgericht past heel goed bij ze".

Het fonds heeft als doel om kwetsbare kinderen in Nederland te helpen. Samen met het Kansfonds werden projecten gezocht. "Het is helemaal in lijn met het leven van onze kinderen". Voor Evert en zijn vrouw betekende het fonds hun redding. Langzaam kwam er weer een doel in hun bestaan, waarmee ze de idealen van hun kinderen vorm konden geven. Werken aan het goede doel geeft ze nieuwe energie.

Het is noodzakelijk voor de nabestaanden dat deze rechtszaak komt."
Evert van Zijtveld

RECHTSZAAK
De dood van zijn kinderen 'afsluiten' kan Evert niet. "Dat kan pas als de verdachten hun straf ondergaan". Het is echter niet waarschijnlijk dat de vier verdachten uit Rusland en Oekraïne worden uitgeleverd aan Nederland. "Toch is het goed dat die rechtszaak er komt. Er kunnen dingen naar boven komen, die op geen enkele andere manier bekend worden", zegt Evert. In maart volgend jaar begint de rechtszaak, ook al zullen de verdachten er niet bij zijn. "Het is noodzakelijk voor de nabestaanden dat deze rechtszaak komt".

HERDENKEN
De herdenking van vandaag beleeft hij samen met familieleden. "We zullen er elk jaar zijn en bij ze stilstaan". Het lijkt een moment waarop zijn leven even tot stilstand komt. "Ik werk overdag in een drukke baan bij een internationaal bedrijf. Het voelt soms alsof ik dan in een andere tijdzone stap. Op mijn werk is het 2019, maar thuis en in mijn hoofd is de ramp met het toestel nog maar net gebeurd".

RTV Utrecht-verslaggever Richard Grootbod ging op bezoek bij Evert in Vleuten.


 Vader Evert heeft grote foto's van zijn kinderen in zijn huis opgehangen. Vader Evert heeft grote foto's van zijn kinderen in zijn huis opgehangen. | Foto: RTV Utrecht / Richard Grootbod


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -