RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Van Baarle: "Ik word niet de derde Dylan die in 2019 een Tourrit wint"

1/3
VEENENDAAL - Dylan van Baarle heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. De Veenendaler was altijd een goede tijdrijder, in 2018 werd hij nationaal kampioen, en sterk in eendagskoersen, is in de Tour de France superknecht van titelverdediger Geraint Thomas en de Columbiaanse klimmer Egan Bernal.

PLANCHE DES BELLES FILLES

Het meest in het oog springende moment in de eerste tourweek vond in dat opzicht plaats in de Vogezenetappe naar La Planche des Belles Filles. In de grote groep met de favorieten zaten aan het begin van de laatste klim nog drie Nederlanders: Steven Kruiswijk, Bauke Mollema en Dylan van Baarle. Erkende klimmers als Wout Poels en Wilco Kelderman waren op dat moment al gelost.

RTV Utrecht sprak Van Baarle, die in de aanloop naar de Tour een rit won in het Critérium du Dauphiné, op de eerste rustdag van deze Tour de France. "Ik had op de Planche des Belle Filles een goeie dag en kon de mannen daar goed afzetten", zegt Van Baarle, die de eerste week goed zegt te zijn doorgekomen.

KNECHT

"Vooral de rit in de Vogezen en de waaieretappe van gisteren waren hectisch, maar ik ben er goed doorgekomen", aldus Van Baarle, die geen moeite heeft met zijn rol als knecht. "Je gaat elke dag etappe in met het doel dat je kopmannen geen tijd verliezen, en om tijd te pakken waar het kan."

 Van Baarle, vlak voor de Tour tijdens het NK tijdrijden Van Baarle, vlak voor de Tour tijdens het NK tijdrijden | Foto: Manolito Jaarsma

In de rit van afgelopen zaterdag werd in dat opzicht een groot beroep gedaan op de knechtenrol van Van Baarle. Toen Geraint Thomas onderuit ging, moest híj zijn kopman behoeden voor tijdverlies. "Daarom ben ik hier", schikt Van Baarle zich in zijn rol. Mede daarom gaan we hem deze Tour normaal gesproken ook niet in de aanval zien. "Dat is niet jammer. Ik ben hier om de ploeg te helpen, niet om in de aanval te zitten."

Ik ben hier om de ploeg te helpen, niet om in de aanval te zitten"
Dylan van Baarle

Dus zal Van Baarle ook niet de derde Dylan worden die een Touretappe wint, na Dylan Groenewegen en Dylan Theuns. "Dat zal niet dit jaar zijn."

FAVORIETEN

Van Baarle geniet ook van het rijden voor de ploeg met de favorieten. "Het is heel gaaf om het vanaf deze kant mee te maken", aldus de man de Tour rijdt met rugnummer 8.

In die rol kan hij ook van dichtbij zien wie de belangrijkste concurrenten van zijn kopmannen zijn. "Natuurlijk de mannen die nu hoog in het klassement staan zoals Kruiswijk en Yates. Maar de eerste klimmen waren te kort om de echte favorieten voor de eindzege aan te wijzen."

VEENENDAAL

Hoewel Van Baarle afgelopen winter van Veenendaal naar Monaco verhuisde, is hij zijn voormalige woonplaats nog niet vergeten. "De fans uit Veenendaal waren er bij de ploegentijdrit in Brussel en komen op de tweede rustdag ook nog even langs, gezellig. Veenendaal houdt een speciaal plekje bij mij."

"Veenendaal blijft een speciale plek voor mij"
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht