RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tablet in parkeergarage Croeselaan is makkelijk te hacken

1/2
UTRECHT - De tablet die in de nieuwe parkeergarage Croeselaan bij het Jaarbeursplein in Utrecht staat, maakt standaard foto's van alle auto's die er parkeren. Op een deel van die foto's staan ook willekeurige bestuurders en de kentekens van hun auto's. De foto's zijn voor iedereen die bij de tablet staat makkelijk te vinden.

Na een tip van RTL-journalist DaniŽl Verlaan nam RTV Utrecht een kijkje bij de tablet in de nieuwe parkeergarage bij het centraal station. Naast dat je door een simpele handeling makkelijk foto's van auto's met bestuurders kunt vinden, was het ook erg simpel om in de 'achterklap' van de tablet te komen. Daar kunnen apps geopend worden en kan je zelfs in de software snuffelen.

De tablet staat bij de ingang van de parkeergarage om bestuurders een handje te helpen met het terugzoeken van hun auto. Als je een kenteken invult, wordt vervolgens de exacte locatie van de geparkeerde auto aangewezen. Begeleid met een foto van de auto in kwestie. Op die foto's zijn ook andere auto's te zien, met her en der een bestuurder nog achter het stuur. Er wordt in de garage niet duidelijk aangegeven dat er een foto van je auto wordt genomen en dat er een kans bestaat dat de bestuurder zelf ook op die foto staat.

De foto's zijn dus makkelijk te vinden en wie even doorklikt en experimenteert, kan ook zo bij de instellingen van de tablet komen. Zo kun je de wifi aan- en uitzetten, kun je de zoekgeschiedenis bekijken en kom je op een scherm terecht waar allerlei apps op staan.

BEVEILIGING
Die apps zijn veelal met een code beveiligd, in tegenstelling tot de software van de tablet. Met een simpele klik kun je alle bestandsmappen van Windows bekijken. Van de downloads tot de documenten en je kunt zelfs in de C-schijf snuffelen. Daarnaast is de tablet met een openbaar wifi-netwerk verbonden. Het is over het algemeen bekend dat openbare wifi-netwerken een gemakkelijk doelwit zijn voor hackers.

Bovenstaande was door ondergetekende in minder dan een minuut tevoorschijn te halen, en ik heb geen technische achtergrond. De vraag is wat een echte techneut nog allemaal naar boven kan halen en wat diegene met de te vinden informatie kan doen.


BUG
Hoewel de parkeergarage door een aannemer is gebouwd, is de tablet op verzoek van de gemeente Utrecht geplaatst. Nadat RTV Utrecht de gemeente heeft ingelicht over de makkelijk te hacken tablet, is besloten om het systeem uit te zetten. Dat laat een woordvoerder van wethouder Lot van Hooijdonk weten. "We hebben inderdaad geconstateerd dat je zo naar de instellingen van de tablet kunt navigeren en dat is uiteraard niet de bedoeling. We gaan die fout oplossen en tot die tijd zetten we het systeem uit. We hopen dat het binnen een paar weken lukt."

Op de vraag wat er gebeurt met de foto's die gemaakt worden, reageert de woordvoerder dat die tijdelijk op de tablet worden bewaard. "Het systeem werkt zo dat er enkele minuten nadat een auto heeft geparkeerd, een foto wordt genomen van de plek waar die staat", vervolgt hij. "Op die manier proberen we te voorkomen dat er mensen op de foto's staan. In een paar procent van de gevallen staat er een persoon op. De genomen foto wordt verwijderd op het moment dat je de garage uit rijdt. De foto zit dus alleen in het systeem als de auto er ook daadwerkelijk staat."

Verder laat de gemeente weten dat het niet de bedoeling is dat personen op de foto komen. "We gaan ook voor dat probleem nog op zoek naar een oplossing." Tot die tijd ligt het systeem stil.

De parkeergarage op de Croeselaan is het enige die momenteel een tablet als deze heeft staan in de stad Utrecht.

 Op de tablet kom je ook gemakkelijk in de software. Op de tablet kom je ook gemakkelijk in de software. | Foto: RTV Utrecht / Hester Ramaker


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -