RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Samen Veilig / Veilig Thuis hanteert geheime cliëntendossiers'

UTRECHT - Samen Veilig Midden Nederland hanteert geheime dossiers over cliŽnten. Dat beweert de PVV in de gemeenteraad van Utrecht. RTV Utrecht heeft deze documenten ingezien. Het betreft een gezin met meerdere kinderen dat al lang overhoop ligt met Veilig Thuis. De PVV spreekt schande van dit feit en eist het onmiddellijke vertrek van de directie van Samen Veilig Midden Nederland.

De familie voerde meerdere procedures om van de bemoeienis van Veilig Thuis Utrecht af te komen. Nadat de Raad voor Kinderbescherming ze in het gelijk stelde, greep de directie van Samen Veilig in. Met een persoonlijke brief van directeur Tanno Klijn probeerde Samen Veilig de Raad voor de Kinderbescherming op andere gedachten te brengen.

De familie vroeg meerdere keren om een afschrift van hun dossier. Daarbij werd de correspondentie tussen de directie van Samen Veilig en de Raad voor de Kinderbescherming nooit geleverd. Uit andere bronnen kreeg de familie wel signalen dat de stukken bestonden. Samen Veilig is verplicht om dossiers te overleggen aan de families, als die daarom vragen. Het achterhouden van stukken is verboden.

In een brief aan de advocaat van de familie geeft directeur Tanno Klijn toe dat de stukken eerder niet aan de familie waren overgedragen. Hij zegt dat de gang van zaken hem spijt. De brieven waren in een directiedossier terechtgekomen, en daarom over het hoofd gezien, volgens de directeur.

DRUPPEL
Voor Henk van Deķn is dit de druppel die de emmer doet overlopen. Hij eist het vertrek van de directie. Wethouder Victor Everhardt is minder hard. Hij zegt dat hij de stukken niet kent. Bovendien zegt hij dat hij niet verantwoordelijk is voor dit geval en dat de familie zich tot de Inspectie voor de Gezondheidszorg moet wenden.

De beschuldiging van de PVV werd gedaan tijdens een commissievergadering van de Utrechtse raad. Die zijn al maanden erg kritisch op het bedrijf. Na die kritiek kwam Samen Veilig met een veranderagenda. Maar de raad is weinig enthousiast over die plannen.

TE VRIJBLIJVEND
Zo noemt Hester Assen van de PvdA de plannen onvoldoende en te vrijblijvend. Volgens haar mist er nog veel. Zo is er geen aandacht voor een veel voorkomende klacht dat rapportages van Samen Veilig en Veilig Thuis vaak niet deugen. Ook ziet de PvdA dat er nog steeds signalen komen van families dat er veel dingen mis zijn.

Peter van Corler van GroenLinks mist de scherpte in het plan van aanpak. Bovendien ontbreekt een plan om de veranderingen te volgen. Ook Sander van Waveren (CDA) heeft nog veel twijfels. Ook hij signaleert dat Samen Veilig weinig doet aan het verbeteren van rapportages en dossiers.

BRUSJES
D66 grijpt terug op de berichtgeving van RTV Utrecht over de zogenoemde brusjes. Dat zijn broertjes en zusjes van criminele jongeren. Mohammed Saiah gaf aan dat het niet zo kan zijn dat je onder een vergrootglas komt van Veilig Thuis of Samen Veilig als je broer een misstap maakt. Ook D66 is niet tevreden. Saiah noemt het 'niet mijn plan.' VVD-er Dimitri Gillissen sluit zich daarbij aan. Hij vindt de plannen weinig concreet, 'veel wol, weinig daadkracht'.

Verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt gaf aan dat hij in oktober de veranderingen bij Samen Veilig en Veilig Thuis gaat evalueren. Hij wil er op dit moment nog niet aan om het vertrouwen in de directie op te zeggen. Op de vraag of hij nog vertrouwen heeft in het management, benoemt hij dat hij vooral vertrouwen heeft in het personeel van het bedrijf.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -