Vooral jongeren slachtoffer cybercrime, oplichting het meest populair

PROVINCIE UTRECHT - Een op de twaalf Nederlanders is vorig jaar slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. Dat zijn ruim 1,2 miljoen mensen. Vooral jongeren tussen 12 en 25 jaar, waren slachtoffer van cybercrime (12 procent). Van de groep 65-plussers was dit maar 4 procent.
Het gaat vooral om zogeheten vermogensdelicten. Dat overkwam 1 op de 20 mensen. Ze werden bijvoorbeeld opgelicht toen ze online iets wilden kopen, of iemand slaagde erin geld van een rekening te halen, of ze trapten in een nepfactuur en raakten zo geld kwijt. Daarnaast werd 1 op de 50 mensen slachtoffer van hacken.

JONGEREN

Dat jongeren vaker slachtoffer zijn, zorgt niet voor verbazing bij Joeri Vig, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in Utrecht. "Jongeren zijn veel vaker online en experimenteren ook meer."
Volgens Vig kan iedereen slachtoffer worden van cybercrime. Zelf werd de adviseur ook een keer opgelicht toen hij iets online wilde kopen. "Ik heb toen wel van tevoren de website gecheckt, maar niet gezien dat je alleen met een creditcard kon betalen. Dat was een aanwijzing geweest dat er mogelijk iets niet klopte."
Want een beperkt aantal betaalmogelijkheden kan erop wijzen dat een webshop niet deugt. "Als er bijvoorbeeld staat dat je ook achteraf kan betalen, dan is dat weer een aanwijzing dat de webwinkel juist wel betrouwbaar is. En als je het echt zeker wilt weten, kan je gewoon het bedrijf bellen en kijken of je iemand aan de lijn kunt krijgen."

GEEN AANGIFTE

Verreweg de meeste slachtoffers stapten niet naar de politie. Ze dachten dat het niet zou helpen, dat het niet belangrijk genoeg was of dat het helemaal niet kon. De politie wil het daarom gemakkelijker maken om aangifte te doen.
Dat vindt Vig een goede zaak. "Veel ondernemers klagen dat aangifte doen te veel tijd kost. Jongeren vinden het vaak de moeite niet om aangifte te doen of denken dat het niet helpt."
"Bel het bedrijf en kijk of je iemand aan de lijn krijgt," zegt Joeri Vig tegen Radio M Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.