Jonge Utrechter aangehouden die op grote schaal foute software maakte en verkocht

© Gemeente Veenendaal
UTRECHT - Het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de politie heeft een 20-jarige man uit Utrecht gearresteerd die ervan verdacht wordt op grote schaal foute software, zogenoemde malware, te hebben gemaakt en verkocht. Bij de jonge Utrechter kon je programma's kopen waarmee in onder andere in word- en excel-bestanden verborgen code of malware ingebouwd konden worden.
De man opereerde op hackersfora onder veel verschillende namen. Uiteindelijk bleken al die namen te leiden naar de Utrechter die werd aangehouden terwijl hij achter zijn computer zat. De man verkocht de programma's voor enkele honderden tot enkele duizenden euro's.
De verdachte heeft in ieder geval voor zo'n 20.000 euro aan cryptomunten als bitcoins verzameld. Die zijn in beslag genomen. Er wordt nog onderzocht of de jongeman nog meer heeft verdiend.
De verspreiding van de malware verloopt meestal via een e-mail waaraan een geïnfecteerd document als bijlage wordt toegevoegd. Volgens de politie waren de programma's van de man zodanig ontworpen dat ze bijna niet te detecteren waren door een virusscanner.
Bij de verdachte zijn verder gegevens gevonden van tientallen credit cards en handleidingen over carding, een vorm van creditcardfraude. Ook had hij van duizenden sites de toegangsgevens. Het is niet bekend wat de man daarmee van plan was.
Het is nog niet duidelijk wanneer de verdachte zich voor de rechter moet verantwoorden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.