Raad van State zet streep door snelwegverbreding Amelisweerd

© Rijkswaterstaat
UTRECHT - De veelbesproken verbreding van de A12/A27 bij Utrecht (Amelisweerd) is voorlopig van tafel. Het ministerie van Infrastructuur had daar toestemming voor gegeven, maar de Raad van State heeft dat besluit vanmorgen vernietigd.
De verbreding leidt tot meer stikstofuitstoot, ook in natuurgebieden langs de Ring Utrecht. Volgens de minister zou dat de "natuurlijke kenmerken van die gebieden" niet aantasten, maar de hoogste bestuursrechter zegt dat dit niet zeker is.
Kaart van de snelwegplannen.
Kaart van de snelwegplannen. © Ministerie van Infrastructuur
Een woordvoerder van de Raad van State zegt tegen RTV Utrecht dat de uitspraak betekent dat minister Cora van Nieuwenhuizen met een andere motivering moeten komen om de Ring Utrecht (A12 en A27) alsnog te verbreden.
De basis voor de uitspraak van vandaag is het ongeldig verklaarde Programma Aanpak Stikstof (PAS) . Het stikstofbeleid ligt aan de basis van tal van vergunningen, maar is volgens de Raad van State in strijd met Europese regels. Het biedt namelijk geen garanties dat de schadelijke uitstoot van stikstof daadwerkelijk wordt beperkt.
Tegenstanders van de snelwegverbreding uitten vanmorgen meteen hun blijdschap. "Dit is een geweldige opsteker", zegt Jos Kloppenborg van natuurclub Vrienden van Amelisweerd. "Het betekent dat de verbreding weer is uitgesteld. De minister moet nu met een alternatief plan komen, maar ik raad haar aan eieren voor haar geld te kiezen. Ze kan beter gaan kijken naar plannen voor beter openbaar vervoer en fietsroutes. Daar valt nog veel winst te behalen."
Het ministerie wil over een afstand van 20 kilometer extra rijstroken aanleggen op de A27 en de A12. Daardoor komen op de A27 twee keer zeven rijstroken beschikbaar. Bij landgoed Amelisweerd zou het verkeer door een overkapte bak moeten rijden, waarvoor een strook bos moet worden gekapt. Daar wordt al sinds 1980 tegen geprotesteerd.
De volledige uitspraak van de Raad van State is hier te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.