OM moet toch onderzoek doen naar arrestatie Michael P.

© GinoPress / RTV Utrecht
UTRECHT/DEN DOLDER - Het Openbaar Ministerie moet toch strafrechtelijk onderzoek doen naar de arrestatie van Michael P. die is veroordeeld voor de moord op Anne Faber. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist naar aanleiding van een klacht van P.
Michael P. heeft aangifte gedaan tegen het bij zijn arrestatie betrokken aanhoudingsteam. Bij de arrestatie werd een politiehond dreigend ingezet en raakte hij ook aan zijn schouder gewond. Het Openbaar Ministerie heeft deze aangifte geseponeerd. Tegen deze beslissing diende P. bij het hof een klacht in. Het hof noemt die klacht gegrond.

PLAUSIBELE VERKLARING

Volgens het hof leek Michael P. voor zijn aanhouding ongedeerd; hij heeft zich niet tegen zijn aanhouding en overbrenging naar het cellencomplex verzet. Na de aanhouding en overbrenging bleek P. een gebroken schouder te hebben. In zo'n situatie moeten de autoriteiten een plausibele verklaring geven voor het ontstaan van dat letsel, zegt het hof.
Volgens het hof ontbreekt die verklaring tot nu toe. De Staat moet uitputtend onderzoek doen, maar daarvan is in deze zaak nog geen sprake; te veel vragen zijn volgens het hof nog onbeantwoord. Uit het nieuwe onderzoek moet ook duidelijk worden welke instructies leidinggevenden hebben gegeven voordat de arrestatie plaatsvond.
De advocaten van P. vonden eerder al dat hun cliënt minder straf verdiende omdat hij te hardhandig zou zijn gearresteerd. In de hoger beroepszaak erkende het hof toen wel dat er sprake is geweest van een vernederende en onwenselijk harde aanhouding, maar dit leidde toen niet tot strafvermindering. Michael P. werd begin deze maand in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar celstraf met tbs voor de moord op en verkrachting van Anne Faber. Het uiteindelijke oordeel over de arrestatie staat los van de uitspraak in hoger beroep.

CASSATIE

Vandaag bevestigde de advocaat van Michael P., Niels Dorrestein, aan RTV Utrecht dat zijn cliënt in cassatie gaat. Al direct na de uitspraak in hoger beroep zei Dorrestein dat P. hiervoor waarschijnlijk zou kiezen. De familie van Anne Faber gaf toen al aan boos te zijn dat P. cassatie serieus overwoog. Volgens Hans Faber, de oom van Anne, toonde het aan dat de spijtbetuigingen en uitlatingen van Michael P. dat hij met de familie meeleefde geen enkele waarde hadden.
Cassatie is de laatste mogelijkheid om een uitspraak in een Nederlandse rechtszaak aan te vechten. Een verzoek tot cassatie wordt door meerdere raadsheren behandeld. Zij kijken of alle regels zijn gevolgd en of de uitspraak voldoende is gemotiveerd. Als er fouten zijn gemaakt, moet de zaak over.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.