'Stofzuigers', wormpjes en nestkasten: dit doet de gemeente Utrecht tegen de jeukrups

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het aantal klachten over de eikenprocessierups is deze zomer ruim verdubbeld in de gemeente Utrecht. Tot 1 juli zijn er al 700 meldingen binnengekomen. Vorig jaar waren dat er tussen de 250 en 300. De overlast kan tot in september aanhouden. Dat meldt wethouder Kees Diepeveen, die ook een overzicht van de bestrijdingsmaatregelen naar de gemeenteraad heeft gestuurd.
Om een nog grotere overlast te voorkomen is het aantal locaties waar de gemeente preventief bestrijdt verdubbeld. "Hiermee hoopten we de plaagdruk en de kosten van de aanpak op hetzelfde niveau te houden als in 2018. Ondanks deze extra inspanningen is de overlast groter", schrijft Diepeveen.

PRIORITEIT

Bij de bestrijding hebben scholen en kinderdagverblijven de hoogste prioriteit. Daarna volgen fiets- en wandelpaden met veel passanten. Dit jaar is de eikenprocessierups op vijftien locaties preventief bestreden met biologische middelen. In 2018 waren dat nog zeven locaties.

EFFECTIVITEIT

Uit de eerste resultaten blijkt dat het resultaat van de preventieve aanpak met nematoden tegenvalt. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes (ook wel aaltjes), een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.
De aanpak met het biologische bestrijdingsmiddel Xen Tari is volgens de wethouder effectiever gebleken. Op de Rhijnauwenselaan heeft de gemeente deze methode voor het eerst gebruikt. In 2018, voor de preventieve aanpak, had iedere boom hier één of meerdere rupsennesten. Dit jaar waren er nog maar drie bomen met rupsennesten.

PROEF MET NESKASTEN

Op twee locaties wordt een proef gehouden met 120 nestkasten voor kool- en pimpelmezen, ook een natuurlijke vijand van de rups. Het gaat om eikenbomen op de Zandlaan (Oost) en Brailledreef (Overvecht).
De bezettingsgraad van de nestkasten was boven verwachting, laat de wethouder weten. "Voor het eerste jaar werd verwacht dat circa eenderde van de nestkasten in gebruik zou zijn. Uit de eerste resultaten komt naar voren dat op de Zandlaan 64 procent van de nestkasten bezet is en bij nog eens 10 procent was sprake van nestbouw. Op de Brailledreef is 4 procent van de nestkasten bezet. Het is nog te vroeg om aan te geven in hoeverre de mezen effect hebben op het terugdringen van de plaagomvang."

WEGZUIGEN

Het wegzuigen van de nesten doet de gemeente vooral op basis van meldingen van bewoners en vanuit de eigen organisatie. Deze methode is volgens de wethouder zeer arbeidsintensief en soms moet het wegzuigen weer herhaald worden. "Vorig jaar hadden we drie bestrijdingsunits."

VEEL VRAAG NAAR BESTRIJDERS

Omdat de plaag in een groot deel van Nederland fors is toegenomen is er veel vraag naar aannemers die de rups kunnen bestrijden. "Toch is het ons gelukt om het aantal bestrijdingsunits uit te breiden naar zes", stelt de wethouder. "Met deze uitbreiding kunnen we direct reageren op de urgente meldingen, zoals op een rupsenmelding van voetbalclub DVSU. Op het sportpark Olympus in Lunetten zouden op korte termijn twee sportevenementen plaatsvinden. Beide sportevenementen konden alsnog doorgaan", aldus Diepeveen.
De wachttijd voor minder urgente meldingen kan doorgaans worden beperkt tot twee á drie weken. De gemeente probeert deze locaties tijdelijk af te zetten met linten, maar gezien het grote aantal meldingen lukt dat niet overal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.